«De kaller ham den norske fjellapen»

Folka bak «Borat» lager GP-film. Får Teigen være med?

(Dagbladet.no): Mens Eurovisjonen er i høygir, Charlotte Pirelli og Ani Lorak kjemper om å ta seg best ut i sølvrepkjolene og Maria Haukaas Storeng nipper urtete for stemmen, har filmbladet Variety sluppet en aldri så liten nyhet.

Produsent Damian Jones og manusforfatteren Dan Mazer, som i sin tid skrev «Borat», har inngått en avtale med filmsselskapet Working Title om å lage en helaftens spillefilm om fenomenet.

Innspillingen av «Eurovision: The Movie» skal etter planen begynne i sommer og forhåpentligvis får filmen premiere neste år.

Finnes fra før

Men kan en spillefilm virkelig få med seg alt DRAMAET som kjennetegner ekte GP?

- Nå er det faktisk laget en film om GP før, den er svensk, heter «Livet er en shläger» og var ganske morsom. Den tok schlagerverdenen veldig på kornet, forteller Mr. Melodi Grand Prix, Jostein Pedersen.

Han tror en god GP-film ikke bare må få med seg kjolene, sangene og dansene, men også det som foregår i kulissene.

- Man må ha med nervekampen og divakrigene. I år er det Sverige og Ukraina som konkurrerer, dette handler jo om å få mest mulig oppmerksomhet. Det nervepresset man er utsatt for kan jo av og til gi veldig komiske utslag. Folk synger feil, forsnakker seg og av og til er det tekniske feil. Vi har for eksempel den gangen Spania var første eller andre sang ut, hun begynte feil, stoppet og bare gikk av scenen. Sånt er jo morsomt å le av, forteller Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

1976: Jahn Teigen og Inger Lise Rypdal framfører sangen «Voodoo» i Melodi Grand Prix-finalen i 1976. Foto: Stein Dag Jensen
1976: Jahn Teigen og Inger Lise Rypdal framfører sangen «Voodoo» i Melodi Grand Prix-finalen i 1976. Foto: Stein Dag Jensen Vis mer

- Trenger splitthopp

I tillegg til Spania-fadesen, er Englands første nullpoenger også bra komikermateriale.

- Hun traff ikke én eneste tone på tre minutter!

Norges første nullpoenger skal man heller ikke kimse av. Flere land viser Jahn Teigens skjelettdrakt og splitthopp hvert eneste år, muligens til skrekk og advarsel.

- Hjemme er jo Jahn Teigen en folkekjær artist, men Europa har et helt annet forhold til ham. I Danmark kaller de ham bare for «den norske fjellapen». Men jeg tror en GP-film trenger et par avsindige splitthopp, sier Pedersen.

Bimbo fra Sverige

Morten Thomassen, leder i den norske Melodi Grand Prix-klubben, mener også det er mye ved sangkonkurransen som kan gjøre seg bra på film.

- Jeg regner med at de kommer til å gjøre narr av enkelte lands ekstravagante bidrag, som for eksempel han som løp rundt med englevinger på scenen i år. Og kanskje tar de med en blond bimbo fra Sverige, sier Thomassen.

«De kaller ham den norske fjellapen»

Han synes det er en god idé å lage film om konkurransen.

- Hvis det er Borat-skaperne som skal lage filmen, kommer de nok til å se på det hele med litt skjeve øyne. En stor del av det som er morsomt med GP, er jo nettopp å sitte og se på de grufulle kjolene, og si «Gud, hva tenker de på»!

- GP er jo et sirkus, så hvorfor ikke lage noe morsomt ut av det!

GP-dronningen Carola var med i «Livet er en schlager». Kommer hennes karaktertrekk til å prege noen av personene i «Eurovision: The Movie»?
Jostein Pedersen håper den nye GP-filmen blir litt som «Priscilla, ørkenens dronninger». Over the top.