HAR IKKE FULL FRIHET: Jentene i den saudi-arabiske rockegruppa The AccoLade har ennå ikke noe offisielt bandbilde, ettersom kvinner helst ikke skal avbildes. Her et bilde av en kvinne som shopper i Riyadh. Foto: HASSAN AMMAR / AFP / SCANPIX
HAR IKKE FULL FRIHET: Jentene i den saudi-arabiske rockegruppa The AccoLade har ennå ikke noe offisielt bandbilde, ettersom kvinner helst ikke skal avbildes. Her et bilde av en kvinne som shopper i Riyadh. Foto: HASSAN AMMAR / AFP / SCANPIXVis mer

De kan ikke opptre i offentlighet

Første jentegruppe fra Saudi-Arabia.

(Dagbladet.no): I land der kvinner må gå tildekket, og der liveframføring av musikk er forbud, er det kanskje naturlig at det ikke florerer av kvinnelige artister.

Det har likevel ikke hindret Dina, Lamia, Dareen og Jood fra å danne Saudi-Arabias første jenteband, The AccoLade.

Populære på internett
Deres første single, «Pinocchio», er raskt blitt en undergrunnshit i landet, takket være gruppas hjemmeside på MySpace, melder New York Times utsendte til Jeddah.

Av frykt for å støte de religiøse myndighetene i det konservative landet, kan ikke jentene la seg avbilde eller spille livekonserter. Øvingene må finne sted i skjul. Men nå ønsker jentene å vise seg fram, først og fremst ved å spille konserter på inngjerdede områder for utlendinger - samt til og med gi ut en skive.

- I Saudi er det vanskelig, ja. Kanskje vi er gærne, men vi ønsker å gjøre noe annerledes, sier sangeren Lamia til New York Times. I likhet med resten av bandmedlemmene ønsker hun ikke å oppgi etternavnet sitt.

Begrenset frihet
Jentene holder til i Jeddah, som er en langt mer liberal by enn hovedstaden Riyadh. Det religiøse politiet er ikke like synlig i gatebildet, og undergrunnsscener innen rock og hip hop har sakte fått et fotfeste. Her kan også menn og kvinner spise på samme restauranter uten risiko for å bli arrestert - i motsetning til i Riyadh.

Likevel er kvinnenes rettigheter fortsatt svært begrenset. De har ikke stemmerett, må alltid dekke seg til i offentlighet, og kan for eksempel ikke kjøre bil alene eller sitte på med menn utenfor familien.

TABUBELAGT TEMA: Låta «Pinocchio» handler om forholdet mellom en gutt og en jente. Du kan høre låta på bandets MySpace-side.
TABUBELAGT TEMA: Låta «Pinocchio» handler om forholdet mellom en gutt og en jente. Du kan høre låta på bandets MySpace-side. Vis mer

60 prosent av befolkningen i Saudi-Arabia er nå under 25 år, og mange av disse unge er nå opptatt av økt frihet i landet.

- Den oppvoksende generasjonen er annerledes fra forrige generasjon. Alt forandrer seg. Kanskje om ti år er det greit at et band holder livekonserter, sier 21 år gamle Dina, gitarist og grunnlegger av AccoLade til NYT.

- En hobby
På sin MySpace-side har AccoLade nå fått mye internasjonal oppmerksomhet i kommentarfeltet, og jentene har derfor lagt inn en beskjed om at de ikke har en politisk agenda - at de bare gjør det de elsker, å spille musikk, som en hobby.

- Vi møter ikke noen problemer på veien, og vi er fornøyde med hva vi gjør og måten vi gjør sangen vår tilgjengelig for dere. Som sagt gjør vi dette bare for moro, og vi respekterer vårt land, vår kultur og våre tradisjoner. Vi vil fortsette med å lage vår musikk uten å imøtegå dette, skriver bandet.

INSPIRERTE: Maleriet «Ridderslaget» (på engelsk «The Accolade», malt i 1901) av britiske Edmund Blair Leighton inspirerte Dina til å kalle bandet sitt «AccoLade». - Jeg likte bildet fordi det viser en kvinne som er fornøyd med en mann, sier hun til New York Times.
INSPIRERTE: Maleriet «Ridderslaget» (på engelsk «The Accolade», malt i 1901) av britiske Edmund Blair Leighton inspirerte Dina til å kalle bandet sitt «AccoLade». - Jeg likte bildet fordi det viser en kvinne som er fornøyd med en mann, sier hun til New York Times. Vis mer