Kompromissvillige: NHO-sjef Kristin Skogen Lund og LO-lederHans-Christian Gabrielsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kompromissvillige: NHO-sjef Kristin Skogen Lund og LO-lederHans-Christian Gabrielsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Økonomi:

De kapitalsterke kommer best ut

LO og NHO er kompromissvillige, men de må finne sammen om det som er vanskeligst: Mer rettferdig fordeling.

Meninger

I Politisk kvarter på NRK P2 kunne vi i går høre NHO-sjef Kristin Skogen Lund og den nyvalgte LO-lederen Hans Christian Gabrielsen i gemyttlig passiar om ungdomsledighet og frafall fra utdanning.

Debattens anledning var den foruroligende veksten i antall unge mellom 18 og 30 år som er utenfor både arbeidsliv og utdanning. I skrivende stund er det snakk om nesten 100000 mennesker; hele en av ti i aldersgruppen.

Den hyggelige stemningen kom av at Skogen Lund og Gabrielsen inntok studio med et felles budskap og forente forslag; en tiltakspakke for å få flere under 30 år ut i arbeid. LO og NHO er uenige om mye, men nå har de atter funnet sammen, fikk vi høre.

Det er godt, men ikke overraskende. Få land er velsignet med like ansvarlige parter i arbeidslivet som Norge. Kompromiss og samarbeid er viktige elementer i den norske modellen. Vi har sett det før, som da oljekrisen var på sitt verste og de moderate lønnsoppgjørene trygget arbeidsplasser.

Og vi ser det nå, i omstillingen som fulgte: Når digitalisering, robotisering og automatisering skreller vekk arbeidsplasser, svarer partene med en felles strategi om kompetanseheving. Selv om det er krevende, og selv om det tar tid; det er kvalifiseringsveien inn i arbeidslivet som er hovedregelen for både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Det er en strategi vi støtter.

Blant kravene i tiltakspakken fra LO og NHO var en kraftig økning i finansieringen av læreplasser, en utvidelse av ordningen med lønnstilskudd til bedrifter som ansetter unge med hull i CV-en, og tettere oppfølging av ungdom som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP).

Regningen ber de regjeringen ta. LO og NHO er kanskje uenige i mye, men statlig støtte er det lett å forenes om.

Det betyr imidlertid ikke at forslagene bør forkastes. Gode investeringer som får flere i arbeid, er vel anvendte penger. Vi kan tjene 16,3 milliarder i året ved å øke arbeidstilbudet med ti prosent blant dem som mottar uførepensjon eller AAP.

Omfattende motkonjunkturtiltak, gratis utdanning, og gode forsikringsordninger i trygd og helsesystem, bidrar til gode vilkår for bedrifter, vekst og velstand. Men det er kostbart. Når oljeinntektene faller, må pengene som skal finansiere det nå statskassa på annet vis.

Det dekker bordet for et nytt kompromiss for LO og NHO. Til Klassekampen på onsdag sa sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, at «fordelingen av verdiskapinga er et av de aller mest politiske spørsmålene». Det har han rett i.

Og for å legge føring på kompromisset: De siste åra har kapitaleierne kommet best ut.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.