- De kom dettende ned i hodet etter fire pils

Gert Nygårdshaug prøver seg som krimpoet.

KRIMPOET: Gert Nygårdshaug har tidligere skrevet både barnebøker, romaner, krim, noveller og diktsamlinger. Dagbladet utfordret ham til å skrive krimdikt for første gang.
Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
KRIMPOET: Gert Nygårdshaug har tidligere skrevet både barnebøker, romaner, krim, noveller og diktsamlinger. Dagbladet utfordret ham til å skrive krimdikt for første gang. Foto: Lars EIvind Bones/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det er krimfestival i Oslo, og Dagbladet har utfordret fire kjente, norske krimforfattere til å prøve seg i en noe uvant sjanger: Krimpoesi!

Chris Tvedt var først ut i går, og i dag kan du lese bidraget til Gert Nygårdshaug. Han har levert ikke mindre enn fire korthugde haiku-dikt. Likevel - her har det ikke vært snakk om å sitte og flikke på språket, hevder han.

- De kom dettende ned i hodet etter fire pils. Skrevet ned på fem minutter. Det er jo enkle ting, sier poeten.

Du kan lese resultatet i bunnen av denne saken.

Kan bygges ut til romaner
Nygårdshaugs forfatterskap går helt tilbake til 1966, og han har produsert både noveller, romaner, barnebøker, krim - og diktsamlinger. Den siste diktsamlingen han utga var «Gipsymann» (1994). Krimdikt har han derimot ikke forsøkt seg på før.

- Aldri. Krimdikt i seg selv er vel noe absurd. Det måtte i tilfelle være som skjellett for en krimhistorie. Hvert av mine haiku-dikt kan, med litt fantasi, eksempelvis bygges ut til en knallbra krimroman på over 600 sider, mener han.

Lønner seg ikke
- Du skrev oftere dikt tidlig i karrieren. Hvorfor har det blitt mindre av det?

- Jeg forsøker å leve av forfatterskapet mitt, og jeg hadde sultet i hjel om jeg skulle ha fortsatt å skrive dikt, sier han.

Å lese dikt gjør han imidlertid gjerne.

- Norske favoritter er Triztan Vindtorn og Ellen Einan. Ellers blir jeg aldri lei Baudelaire, Poe og Pessoa, sier han.

Dagbladet er hovedsponsor for Krimfestivalen.