DEBATT

Debatt: Private barnehager

De kommersielle barnehagekjedene dikterer

Opprør i egne rekker i PBL.

LANDSFORENING FOR PRIVATE BARNEHAGER: Tidligere barneombud Anne Lindboe ble administrerende direktør i PBL i august i fjor. Hun overtok stillingen etter Arild M. Olsen som var PBLs første styreleder fra 1993 til 1997 og deretter administrerende direktør i 21 år.
LANDSFORENING FOR PRIVATE BARNEHAGER: Tidligere barneombud Anne Lindboe ble administrerende direktør i PBL i august i fjor. Hun overtok stillingen etter Arild M. Olsen som var PBLs første styreleder fra 1993 til 1997 og deretter administrerende direktør i 21 år. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Landets største organisasjon for private barnehager domineres av store kommersielle aktører som stadig får mer makt og innflytelse på innhold og utførelse av arbeid i barnehager. Aksjonsgruppa for enkeltstående barnehager mener derfor at det trengs et opprør for å sikre barnehagelærernes autonomi og metodefrihet, og for å bevare mangfoldet i sektoren.

Private barnehagers landsforbund (PBL) er landets største organisasjon for private barnehager. Organisasjonen skal være demokratisk, men i virkelighetene opplever vi at det er de kommersielle kjedene som dikterer organisasjonen.

Barnas behov og barnehagelærerne bør styre utviklingen av barnehagesektoren. Slik er det ikke i dag.

Vedtektene til organisasjonen er utformet slik at kjedebarnehagene har flertallet, selv om de utgjør mindretallet. På PBLs landsmøte i 2017 ble det ekstremt skjeve maktforholdet tydeliggjort. Kun ni barnehageeiere satt med over 50 prosent av stemmene, enda de utgjorde bare 35 prosent av medlemsmassen.

Slik vi ser det, ivaretar ikke PBL godt nok interessen til enkeltstående barnehager, oss som ikke tror at først og fremst «effektiv drift» er det som skaper et godt barnehagetilbud.

Mangfoldet i sektoren er truet. Mange små barnehager står i fare for å bli kjøpt opp av de store kjedene. Et dypt urettferdig finansieringssystem er en medvirkende årsak til dette, da det kan skille over 100.000 kroner i tilskudd per barn fra en kommune til en annen. For en barnehage vil det kunne utgjøre flere millioner i forskjell i handlingsrom. For de store aktørene er ikke dette noe problem, da de bare kan flytte penger mellom kommuner, fra barnehager i kommuner med godt tilskudd, til barnehager i kommuner med lave tilskudd.

Det må straks på plass et finansieringssystem som ivaretar likeverdig økonomisk behandling for alle barnehager, også i de kommuner som må behandles på særskilt grunnlag.

Fra 2014 til 2017 ble over 300 offentlige og private barnehager lagt ned. Samtidig gikk de fire største kommersielle barnehageselskapene fra å eie 375 til 486 barnehager. Dette er Læringsverkstedet, FUS, Espira og Norlandia. I den samme perioden nesten doblet disse aktørene sin samlede omsetning, fra rundt 3 milliarder til 5,8 milliarder kroner.

Ved inngangen til 2019 har antallet barnehager i de fire største kjedene økt til ca. 570 barnehager. Oppkjøpsfesten ser ikke ut til å avta. Makten hos de store barnehageaktørene bare øker, og alt indikerer at vi som drifter enkeltstående ideelle barnehager må akseptere å bli eliminert ut av barnehagemarkedet hvis ikke tiltak iverksettes snarest.

For oss som ønsker å drive gode og trygge barnehager for barnas beste, er situasjonen blitt stadig vanskeligere de siste åra. Nå mener vi sektoren står foran et veiskille, som vil avgjøre om det blir eierne i de kommersielle kjedene eller profesjonen som kommer til å styre retningen framover.

Rapporten om «Barnehagelærerrollen i et profesjonsperspektiv», som nylig har kommet ut, forsterker bekymringene våre. Den bekrefter at de store barnehagekjedene både har stor makt over barnehagelærerens utførelse av arbeidet, fagautonomi, og kan være så mektige og robuste at de er i stand til å overkjøre kommuner.

Det store spørsmålet blir om politikerne virkelig ønsker en framtidig barnehagesektor som blir styrt av en håndfull store barnehageaktører, som tilfeldigvis har gjort noen lure investeringer i sektoren, og der profesjonen blir redusert til marionetter?

Ikke fordi eierne nødvendigvis kan mest om barnehage eller har de beste intensjonene, men fordi de har kjøpt seg makt og innflytelse. En eier som skal tjene penger på egne pedagogiske opplegg eller metoder. Samtidig som profesjonen i stor grad blir omgjort til statister som utfører det han eller hun får beskjed om, der fagautonomi, spontanitet og arbeidsglede gradvis svinner hen og barna blir en skadelidende tredjepart.

Til landsmøtet i PBL i mai, har aksjonsgruppa derfor sendt inn et endringsforslag med mål om å sikre de små barnehagene bedre innflytelse i PBL. Responsen har vært overveldende, da det tydeligvis er mange som opplever situasjonen på samme måte som oss. Per i dag har vi fått tilbakemelding fra over 200 enkeltbarnehager som uttrykker støtte for forslaget vårt.

Vi i aksjonsgruppa er også kritiske til at PBL ikke tydelig nok har tatt på alvor den utfordring det er at mange barnehageeiere beriker seg selv, på bekostning av barn og ansatte. PBL burde klare å si ifra at barnehager er til for barn og ikke for å skape barnehagemillionærer. Vi savner konkrete bidrag til utformingen av politikk som tydelig kan sette en stopper for den uheldige utviklingen vi har hatt i sektoren de siste åra.

Aksjonsgruppa for enkeltstående barnehager (www.enkeltbarnehager.no)

Bjarne Stenersen, IBID Tromsø SA (27 barnehager), Eva Heum, Skattekista barnehage SA, Bente Seierstad, Trollsteinen barnehage SA, Rune Johannesen, Solvang barnehage SA, Heidi Simensen, pensjonert styrer i Liøya barnehage SA, Royne K. Berget, Smedhusåsen barnehage SA,

Andre barnehager som har skrevet under på kronikken:

Bjarte Nord, Pioner barnehager AS (4 barnehager), Palma Anette Kleppe, Askeladden barnehage SA, Linda Kjelstad, Liøya barnehage SA, Wenche Jutrem, Bråten barnehage SA, Rita Myhre Johansen, Midtbyen barnehage – Norges eldste barnehage, Anne-Grete Frydenlund, Furustad barnehage SA, Sabine Scheidt, Damsgård barnehage AS, Heidi Andresen og Kjetil Wiik, Gøy På Landet barnehage, Frank Bergli, Hjellbakkane barnehage SA, Maria Dønnestad, Fauske Idrettsbarnehage AS, Siri Møller, Fjellsøya barnehage AS, Nina Reitan, Sylteren barnehage SA, Vigdis Torgvær, Soltun barnehage SA, Tove Skjerven, Guriskogen barnehage SA, Ann Christin Johansen, Eventyrskogen barnehage SA, Astrid Estrellita Alsaker-Madsen, Biskopshavn Barnehage SA, Linn Almendingen, Barnetun barnehage SA, Lisbeth Juul Helliksen, Berg barnehage, Tone Løyning Narvesen, Ekholt barnehage SA, Grethe Kristin Jenssen, Weidemannsveien Barnehage SA, Lillian Reberg, Domkirken og Barnas Hus barnehage, Anne Grete F. Hansen, Ljabru Gård Steinerbarnehage, Ellen Netland, Store Ljan barnehage SA

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer