KOMMENTARER

Kommentar

De konservative i krise

De konservative kan ikke forsvare sine grunnverdier ved å omfavne reaksjonære nasjonalister på ytre høyre, skriver Einar Hagvaag.

YTRE HØYRE: Disse utgjør den største faren for Europas konservative. Geert Wilders, lederen for Frihetspartiet i Nederland, Matteo Salvini, lederen for Lega i Italia, Jörg Meuthen, lederen for Alternativ for Tyskland, og Marine Le Pen, lederen for Nasjonal Samling i Frankrike. De var samlet i Milano i Italia 18. mai av Salvini før valget til Europaparlamentet. Foto: Luca Bruno / AP / NTB Scanpix
YTRE HØYRE: Disse utgjør den største faren for Europas konservative. Geert Wilders, lederen for Frihetspartiet i Nederland, Matteo Salvini, lederen for Lega i Italia, Jörg Meuthen, lederen for Alternativ for Tyskland, og Marine Le Pen, lederen for Nasjonal Samling i Frankrike. De var samlet i Milano i Italia 18. mai av Salvini før valget til Europaparlamentet. Foto: Luca Bruno / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De ekte konservative partiene er i krise i Europa - og flere andre steder i verden. Mye er skrevet om sosialdemokratenes krise, men krisa er vel så alvorlig for de konservative. Framveksten av reaksjonære, autoritære og nasjonalistiske partier på ytre høyre fløy truer først og fremst med å undergrave og ødelegge de konservative partiene, utenfra så vel som innenfra. Ytre høyre, i sine ulike former, har noen steder vokst ut av de konservatives rekker, men ideologisk og politisk er ikke dette bare litt finsliping og spissing av konservatismen, det er et frontalt angrep mot de konservative verdiene.

I Storbritannia er det konservative Tory-partiet ødelagt innenfra av striden om medlemskap i EU og utenfra av presset fra Uavhengighetspartiet (UKIP) og så Brexit-partiet, begge ledet av Nigel Farage. De moderate og pragmatiske har tapt for de glødende EU-haterne. Et flertall av partimedlemmene er villige til å påføre økonomien «alvorlig skade» og å ofre unionen med Skottland, Wales og Nord-Irland for å oppnå «Brexit». Deres nye leder, Boris Johnson, sier: «Drit i forretningslivet!» Det er flammende nasjonalistisk nostalgi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer