DEBATT: Politireformen

De kriminelle er på internett

Debatten om politiet handler om sentralisering, mens de pedofile leker seg på nettet.

REFORM: Politiet må være der de kriminelle er, skriver Margret Hagerup. Foto: NTB/Scanpix
REFORM: Politiet må være der de kriminelle er, skriver Margret Hagerup. Foto: NTB/ScanpixVis mer
Meninger

Politireformen som ble igangsatt i 2015 handler om å tilpasse politiet til en ny virkelighet. Enkelte vil ha det til å handle om sentralisering. Tallene viser imidlertid at politiet har fått betydelig flere ressurser, både i årsverk og utstyr. Men de viser også at kriminaliteten er i endring.

De siste åra har vi sett en drastisk nedgang i antall vinningsforbrytelser, og den totale kriminaliteten har gått ned med 15 % siden 2015. Et fåtall av oss som går rundt med kontanter i lommene, og det lønner seg sjelden å rane kassa i den lokale nærbutikken lenger.

Da jeg jobbet i butikk, tidlig på 2000- tallet, hadde vi egen seddelsafe i kassaområdet. Dagen besto av telling og oppgjør.

Dette var før digitaliseringen slo inn, og ga oss automatisk varebestilling, elektroniske kasser og selvbetjening. Dette var også i ei tid da Internett var i sin spede begynnerfase. Tiden hvor vi kunne kommunisere med fremmede via en chattetjeneste som het mirc, mens vi fremdeles måtte framkalle bildene for å kunne dele dem.

I dag ser vi at Internett endrer kriminaliteten. Seksuelle lovbrudd har økt med hele 75 %. Det skyldes delvis at politiet har blitt flinkere til å avdekke dette, men det er også et resultat av internettet selv. Vi klager vår nød over at vi ikke får hentet passet på det lokale politikontoret, når vi heller burde glede oss over at politiet nå er tilstedeværende der kriminaliteten skjer.

Nylig kunne politiet avdekke at 468 gutter hadde blitt misbrukt på nett av én gjerningsmann. Han ble stoppet gjennom et omfattende arbeid og avhør av hele 366 fornærmede. Om han hadde blitt stoppet før politireformen vet vi ikke, men Politiet avslører stadig liknende tilfeller.

I dag opplever ungdom for eksempel at de presses for penger, fordi de har delt et nakenbilde til noen de tror at de kjenner. Et enkelt feiltrinn blir til en personlig tragedie. Politiet kobles inn når vedkommende som har mottatt bildet sitter i et annet land og forsøker å tjene penger på dette.

Politianalysen etter 22. juli var tydelig på at vi trengte et nytt og moderne politi tilpasset dagens kriminalitetsbilde. Det betyr færre politidistrikt for bedre kommunikasjon og samhandling, større fagmiljøer og færre ressurskrevende lensmannskontorer. Dette er krevende og skaper naturlig nok debatt, men det betyr ikke at vi skal svartmale og reversere en høyst nødvendig reform.

Det har faktisk kommet 2800 flere lønnede årsverk i politiet siden 2013 og driftsbudsjettet er økt med 25 %, men viktigst av alt: politiet er nå til stede der kriminaliteten foregår.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.