DEBATT

DEBATT: Politireformen

De kriminelle er på internett

Debatten om politiet handler om sentralisering, mens de pedofile leker seg på nettet.

REFORM: Politiet må være der de kriminelle er, skriver Margret Hagerup. Foto: NTB/Scanpix
REFORM: Politiet må være der de kriminelle er, skriver Margret Hagerup. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Politireformen som ble igangsatt i 2015 handler om å tilpasse politiet til en ny virkelighet. Enkelte vil ha det til å handle om sentralisering. Tallene viser imidlertid at politiet har fått betydelig flere ressurser, både i årsverk og utstyr. Men de viser også at kriminaliteten er i endring.

De siste åra har vi sett en drastisk nedgang i antall vinningsforbrytelser, og den totale kriminaliteten har gått ned med 15 % siden 2015. Et fåtall av oss som går rundt med kontanter i lommene, og det lønner seg sjelden å rane kassa i den lokale nærbutikken lenger.

Da jeg jobbet i butikk, tidlig på 2000- tallet, hadde vi egen seddelsafe i kassaområdet. Dagen besto av telling og oppgjør.

Dette var før digitaliseringen slo inn, og ga oss automatisk varebestilling, elektroniske kasser og selvbetjening. Dette var også i ei tid da Internett var i sin spede begynnerfase. Tiden hvor vi kunne kommunisere med fremmede via en chattetjeneste som het mirc, mens vi fremdeles måtte framkalle bildene for å kunne dele dem.

I dag ser vi at Internett endrer kriminaliteten. Seksuelle lovbrudd har økt med hele 75 %. Det skyldes delvis at politiet har blitt flinkere til å avdekke dette, men det er også et resultat av internettet selv. Vi klager vår nød over at vi ikke får hentet passet på det lokale politikontoret, når vi heller burde glede oss over at politiet nå er tilstedeværende der kriminaliteten skjer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer