DEBATT

Debatt: Integrering

De kriminelles gode hjelpere

Nå er tiden inne for å sette hardt mot hardt i kampen mot kriminalitet, ufyselige holdninger og svenske tilstander.

UNGDOMSKRIMINALITET: Når det må sendes inn 17 patruljer og et politihelikopter for å få kontroll på 20–25 ungdommer sier det mye om hva politiet har å slite med, skriver Sylvi Listhaug og sikter til aksjonen på Bogerud i Oslo forrige uke. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UNGDOMSKRIMINALITET: Når det må sendes inn 17 patruljer og et politihelikopter for å få kontroll på 20–25 ungdommer sier det mye om hva politiet har å slite med, skriver Sylvi Listhaug og sikter til aksjonen på Bogerud i Oslo forrige uke. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For få dager siden var det fem bilbranner i Oslo på to dager. Ungdomskriminaliteten i Oslo har gått opp, og flere har blitt ranet på åpen gate av ungdomsgjenger bare de siste månedene. Samtidig sier politiet at de stadig oftere møter fiendtlige holdninger og ukvemsord. Når de gjør jobben sin blir de anklaget for rasisme.

Vanlige innbyggere opplever utrygghet, og i deler av Oslo går kriminalitetsbildet i feil retning. Gjenger dominerer, våpen og narkotika florerer.

Frp har lenge advart om at vi beveger oss mot svenske tilstander i Oslo. I Sverige skrev Aftonbladet i 2018 at det gjennom de sju siste åra har det i tre storbyer vært nesten 1500 skyteepisoder i forbindelse med gjengkriger. 131 mennesker har mistet livet, 520 er blitt skadet. Det er hele bydeler som blir kontrollert av klaner med fremmedkulturell bakgrunn, der politiet er maktesløse. Det er dette som er svenske tilstander. Heldigvis er vi langt unna en slik situasjon, men utviklingen i Oslo er alarmerende.

Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet har gjennom de siste åra gjort en hederlig innsats for å bortforklare de problemene som er. I hans argumentasjon er det lite som peker mot at den enkelte ungdom har noe ansvar for sine egne handlinger. Hver gang det er en diskusjon om kriminalitet i utsatte områder, peker han på fattigdom og sosiale problemer. De hevder det trengs bare litt flere og bedre ungdomsklubber.

Bedre ungdomsklubber har blant annet vært et av Raymond Johansens fremste tiltak mot ungdomskriminalitet. Ifølge Oslo kommunes egen oversikt er det i de østlige bydelene 30 fritidsklubber. Flere biljardbord og mer teknomusikk løser ikke de problemene vi ser i flere bydeler i Oslo. Vi må ta et oppgjør med kulturen som preger deler av Oslo, og slutte å forsvare disse pøblene. Her har de rødgrønne politikerne i Oslo sviktet.

SVs og skolebyråd Inga Marte Thorkildsens bidrag i kampen mot kriminell ungdom er å kritisere politiet for å gå uniformert inn på skoler eller for å definere ungdom som gjerningsmann når de truer medelever og lærere med kniv. Hun burde rose politiet for å ta tak i alvorlig kriminalitet som vold og grove trusler mot lærere og elever som har eskalert de siste åra under Ap og SVs styre i Oslo.

Norge har et politi som nyter stor tillit i befolkningen. De siste åra har de fått rekordstore bevilgninger, spesielt til å bekjempe problemene i de utsatte områdene i Oslo hvor ungdomsgjenger nå herjer.

Men det handler også om kultur. Integreringen til Norge har ikke lyktes, noe et overveldende flertall av nordmenn har innsett for lengst. Det handler også om manglende lojalitet til Norge og det norske velferdssamfunnet som er tillitsbasert.

Når politiet blir møtt med rasisme-beskyldninger for å arrestere voldelige kriminelle, bør hele samfunnet stå ved politiets side. Når det må sendes inn 17 patruljer og et politihelikopter for å få kontroll på 20–25 ungdommer sier det mye om hva politiet har å slite med. Venstresiden må ta et grunnleggende oppgjør med politifiendtligheten. Det er den kriminelle ungdommen som har ansvaret, politiet gjør jobben sin. Holdningene er skadelige, fører til mer kriminalitet, og ødelegger noe norsk politi har bygd opp gjennom flere tiår: Tillit.

Den som tror norsk politi sparker ned dører og hiver folk i bakken uten grunn, må tro om igjen.

Jeg mener tiden er inne for at venstresiden tar et oppgjør med sine politifiendtlige holdninger, og slutter å unnskylde brutale kriminelle som voldtar, raner, stjeler og som gjør det utrygt for lovlydige borgere. For å bekjempe hardbarka kriminelle nytter det ikke med nok en fritidsklubb for ungdom. Vi må møte dem med mer politi, strengere straffer og et ufravikelig krav om respekt for politiet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer