KOMMENTARER

Tilbakeblikk på AIDS-krisen:

De kunne ikke vite om de ville bli utslettet. Nå kommer to tilbakeblikk på AIDS-epidemien

Både teaterforestillingen og kinofilmen virker spesielt relevante etter at den verste krisen er over.

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Denne våren blir det to anledninger til å heve det kulturelle blikket og se ganske nøyaktig tredve år tilbake i tid; å løfte hodet fra smarttelefonen og gå inn i universer med stoffrike herredresser og telefonledninger i lange korketrekkere. Jo, og der titusener av unge menn døde av AIDS. Nationaltheatrets oppsetning av Tony Kushners klassiker «Engler i Amerika» får terningkast seks i dagens Dagbladet. Og snart kommer franske Robin Campillos «120 slag i minuttet» på kino, en spillefilm som fanger stemningen fra tiden da Campillo selv var AIDS-aktivist på åttitallet. Så det er bare å se, og tenke etter: Hvilke perspektiver er det «Engler i Amerika» og «120 slag i minuttet» kan gi på AIDS-krisen så lenge etterpå?

«Angels in America» består av to deler der den første hadde premiere i New York i 1993, mens epidemien raste. Den er skrevet med følbart sinne, mot et USA generelt og Reagan-administrasjonen spesielt, som distanserte seg og vegret seg for å ta i problemet mens unge liv ble klippet over. Men om det hadde vært alt, ville stykket neppe truffet så godt fremdeles. «Engler i Amerika» opererer også på et både mer intimt og et mer grandiost plan. Skuespillet er et studium i relasjoner, som når jødiske Louis forlater kjæresten Prior når sistnevnte blir smittet, og sporenstreks kaster seg i armene på den mormonske Joe, som fremdeles er innkapslet i skapet. Men Louis insisterer på at det at han svikter, ikke betyr at han slutter å elske, og vender og vrir på definisjoner av kjærlighet for å få sin egen teori til å gå opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer