DEBATT

Barnevernet

«De kunne sagt unnskyld»

Å bli mistenkt for å ha mishandlet barnet sitt er noe av det mest stigmatiserende man kan oppleve som foreldre. Selv om saken blir henlagt, føler mange seg aldri helt frikjent.

ETTERVIRKNINGER: For noen foreldre medfører en mistanke om mishandel, ettervirkninger med søvnvansker, stressplager og sosial isolasjon. På tross av dette mener foreldre at det er bra at barnevernet undersøker slike saker, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ETTERVIRKNINGER: For noen foreldre medfører en mistanke om mishandel, ettervirkninger med søvnvansker, stressplager og sosial isolasjon. På tross av dette mener foreldre at det er bra at barnevernet undersøker slike saker, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Om lag 15 prosent av meldingene til barnevernet inneholder mistanke om at et barn har vært utsatt for vold eller overgrep i hjemmet. Barnevernet undersøker de aller fleste slike meldinger, men bekymringen bekreftes bare i knapt halvparten av sakene.

Dette finner vi i en dokumentgjennomgang av 1365 saker fra hele landet. I en ny forskningsrapport om brukermedvirkning i barnevernet har vi intervjuet barn og foreldre om deres opplevelser av barnevernets undersøkelser. Rapporten viser at barn og foreldre hovedsakelig opplever at de barnevernsansatte møter dem med respekt og lydhørhet. Når meldingen omhandler mistanke om vold mot barnet, er erfaringene imidlertid ofte annerledes.

«Jeg fikk beskjed om å møte på barnevernet klokka 11, så satt jeg i to timer og venta og hadde ikke peiling på hva det handlet om. Jeg skjønte jo at det ikke var bra. De verste tankene for gjennom hodet mitt. Når jeg ble kalt inn på teppet var jeg helt frynsete og klarte ikke å si noe fornuftig» (forelder)

Å bli mistenkt for å ha mishandlet barnet sitt er noe av det mest stigmatiserende man kan oppleve som foreldre. Selv om saken blir henlagt, er dette for mange noe man aldri føler seg helt frikjent fra. For noen foreldre medfører det ettervirkninger med søvnvansker, stressplager og sosial isolasjon. På tross av dette mener foreldre at det er bra at barnevernet undersøker slike saker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer