De La konsert

Dette bør du vite om De La Soul.

Neste uke kommer rappveteranene De La Soul til Norge. Dette bør du vite om De La Soul før du drar og ser dem live.

1) Debutalbumet «3 Feet High and Rising» satte i 1989 en ny standard for hip hop. I motsetning til den aggressive rappen som dominerte New York, sto De La Soul for peace, love og tilbakelent livsfilosofi. Sammen med grupper som Jungle Brothers og A Tribe Called Quest sto de i bresjen for en ny fredsorientert og selvbevisst stilretning innen hip hop. Albumet er en definitiv hiphopklassiker og bør inngå i CD-samlingen i alle møblerte og umøblerte hjem.

2) Trioen fra Long Island utenfor New York består av Posdnuos, Trugoy og Maseo. De har samarbeidet med en rekke stjerner som Chaka Khan, Redman, Beastie Boys, Busta Rhymes, Common, Queen Latifah og Mos Def.

3) «3 Feet High and Rising» fikk like stor juridisk som musikalsk betydning. På låta «Transmitting Live From Mars» samplet de The Turtles\' «You Showed Me» uten tillatelse. The Turtles gikk til sak og vant. Det betydde at alle samplinger heretter måtte klareres. Noe Gatas Parlament «glemte» å gjøre da de lånte et pianoparti fra Steely Dan. Resultatet var at hele opplaget av Gatas debutalbum «Holdning over underholdning» måtte trekkes tilbake.

4) Men De La Soul ble ikke helt vettskremt av dommen i samplingsaken. De bruker jazz, soul og funk på en original og lekende måte. De låner friskt fra Jackson-familien, James Brown, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Malcom McLaren og Scholly D. Det ligger mye musikkhistorie i platene til De La Soul.

5) Etter debuten kom albumene «De La Soul is Dead», «Buhloone Mindstate» og «Stakes is High» i løpet av sju år. Nå er de inne i et prosjekt der de skal lage tre album på tre år. Tittelen på trilogien er «Art Official Intelligence» (AOI). I 2000 kom «AOI: Mosaic Trump» og i fjor kom «AOI: Bionix». «Sample-basert moro fra verdens beste hiphoptrio», skrev Dagbladets Thomas Strzelecki og ga «AOI: Bionix» terningkast fem. I forbindelse med konserten på Rockefeller i Oslo deler vi ut billetter. Vinnerne ble Christian Frisch og Gaute Grønmo.

De La Soul spiller på Kvarteret i Bergen tirsdag 28. mai og på Rockefeller i Oslo onsdag 29. mai.

TRIO 2: De La Soul står på scena i Bergen og Oslo neste uke.