Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

De lar ikke noe stå i veien for drømmen. De er «de kompromissløse»

- Jeg har ingen plan B.

FOTOGRAFEN, DANSEREN OG REGISSØREN: Olav Stubberud (23,f.v.) har skapt seg en karrire som fotograf, Bao Andre Nguyen (25) har dansen som sin lidenskap, mens Emile K. Bech har bestemt seg for at hun skal jobbe med film, og at en plan B er helt uaktuelt. Foto: Benjamin A. Ward
FOTOGRAFEN, DANSEREN OG REGISSØREN: Olav Stubberud (23,f.v.) har skapt seg en karrire som fotograf, Bao Andre Nguyen (25) har dansen som sin lidenskap, mens Emile K. Bech har bestemt seg for at hun skal jobbe med film, og at en plan B er helt uaktuelt. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

- Hvis jeg bestemmer meg for noe, gjør jeg det fullt ut. Jeg slutter ikke halvveis på skolen, har ikke fotografi som deltidsjobb og drikker ikke bare med ei hånd.

Fotograf Olav Stubberud ler og vifter demonstrativt med gipsen som har holdt høyrehånda i riktig vinkel siden en fest på 17. mai. 23-åringen, opprinnelig fra Rykkinn i Bærum, har vokst seg stor på egen livsstil. 34000 følger ham på Instagram, han har hatt oppdrag for blant andre Oakley og er på fornavn med internasjonale supermodeller, artister og ekstremsportutøvere.

Han var 11 år da han plukket opp et kamera for første gang. Vennegjengen kjørte snowboard og Olav ble ofte med for å forevige øyeblikket når de andre kom svevende over hoppkanten.

JAKTER BLINKSKUDDENE: Olav Stubberud.
JAKTER BLINKSKUDDENE: Olav Stubberud. Vis mer

- Jeg sendte bildene rundt til flere redaksjoner. Bare sånn; «Hei, Olav heter jeg. Dere må sjekke ut dette her».

Som 13-åring passerte han sin første milepæl: et oppslag i magasinet Ultrasport. 

- Plutselig gikk det bare jævla fort. Gutta begynte å gjøre det sjukt bra og jeg ble kjent med folk i bransjen.

- Sykt sulten

Etter første året på videregående sluttet Olav på skolen, han var ikke laget for «de greiene der». Først var planen å skaffe seg jobb på en fotobutikk, i stedet endte han opp på verdensturné med kompiser og kamera.

- Jeg var dritung og sykt sulten. Jeg kan ikke huske å ha ligget på latsida en eneste dag.

Til tross for at han bare er 23 år gammel, har fotokarrieren rukket å strekke seg over ti år. I starten var det snowboardfoto hele året, i dag har han hatt alle mulig fotooppdrag innen ekstremsport. For de største magasinene, filmene, merkevarene.

- Det er noen år jeg ikke husker av livet mitt, fordi alt gikk så fort.

SJEKKER RESULTATET: Etter fotoshooten er det obligatorisk å sjekke ut bildene.
SJEKKER RESULTATET: Etter fotoshooten er det obligatorisk å sjekke ut bildene. Vis mer

Da artisten Kygo fikk sitt internasjonale gjennombrudd, ble Olav hans faste fotograf. Nå reiser han verden over for å forevige EDM-stjernens turnéliv.

«Passionprosjekt»

Underveis har det blitt mindre snø, mer reklame og moteoppdrag. I fjor rakk Stubberud også å ha sin første fotoutstilling, «Basic».

- Det var et «passionprosjekt». Bildene er et resultat av inspirasjon fra alle tingene jeg har gjort, stedene mine, folka jeg har rundt meg og det bildet jeg har av verden. En verden uten grenser, som samtidig er virkelighet. Jeg ønsker å vise fram ytterpunktene.

Klokka nærmer seg 18, snart kommer kompisgjengen for å la seg avbilde til 23-åringens neste utstilling, «Basic 2», som er under produksjon.

Noen dager i forveien har han fotografert konserter under verdens største EDM-festival «Ultra» i Kroatia.

Olav ler skadefro av det sure været. Gliset blotter den gullforgylte tanngarden:

- Det blir ordentlig kaldt og fint for gutta dette her.

Fritt fall

På Tjuvholmen, på andre siden av havna, står tre gamle kraner vendt ut mot Oslofjorden.

- Vi skal bort dit, jeg skal ta noen bilder av at de hopper.

Bildene inngår i 23-åringens neste fotoutstilling.

I hodet til Olav Stubberud er det sånn et av livets ytterpunkter ser ut: Fire gutter i fritt fall fra 16 meters høyde og rett ut i Oslos havnebasseng.

Olav lever opp til sitt motto: «Live free». 

- Jeg er ute etter å gjøre en forskjell, inspirere og få folk til å føle noe. Det er sjela mi jeg legger i de trykkene som havner på veggen.

Champagne og gullklokker

Via Instagram følger over 30000 med når Olav selv stuper fra hustak i L.A, reiser verden rundt i privatfly, spiser burger i bar overkropp eller sitter på fremste rad ved catwalken. Modeller smurt inn i krem, champagne, fine biler og gullklokker. I would have died for your life, skiver en fan.

- Det ser sikkert sykt fryd og gammen ut, som om jeg bare surra rundt og havna her. Vi leker mye, men jeg har også ofra mye. Alle har sine kamper. Jeg har jobba og stått på hele veien.

««Jeg er ute etter å gjøre en forskjell, inspirere og få folk til å føle noe.»» Olav Stubberud (23), fotograf

Tid til et vanlig tenåringsliv har det ikke blitt, økonomisk har det ofte vært trangt.

For Olav har det vært avgjørende med gode venner i ryggen.

- Det er livsviktig å ha bra folk rundt seg. Sånne som inspirerer, hjelper og støtter. Man kommer ikke til å nå toppen alene, sånn er det bare ikke. I så fall tror jeg det blir det jævlig ensomt der oppe.

- Finn ut av deg sjæl

På brygga er stemninga over gjennomsnittet god så snart dagens kunstverk er foreviget på minnekortet. Det deles ut high fives.

- Janteloven og «generasjon prestasjon», hva tenker du?

Det blir helt stille et øyeblikk.

- Jeg er nok så «far out» fra den generasjonen som du kanskje greier å komme.

At man trenger universitetsutdannelse for å lykkes i livet er han ikke med på.

- Folk har en skrudd idé om «how to make it». Folk setter seg mål og tror de må gå på skolen, gjøre det ene og det andre, før de kan begynne å følge drømmen. Det dummeste man gjør i livet er å gå og vente på noe. Da «dør» man lenge før den tid kommer.

FRITT FALL: Fire gutter i fritt fall ut i Oslos havnebasseng er et av prosjektene til Olav for å illustrere et av livets ytterpunkter.
FRITT FALL: Fire gutter i fritt fall ut i Oslos havnebasseng er et av prosjektene til Olav for å illustrere et av livets ytterpunkter. Vis mer

- Ditt tips til andre som vil følge drømmen?

- Folk forventer å få ei ferdig oppskrift. Det virker som vi er en type generasjon hvor folk bare får ting servert. For meg blir det bare sånn; «øøh, er du ikke vant til å bare gjøre din greie, oppleve ting og kjenne på livet?» For det er jo det som gjør at du får til ting. Finn ut av deg sjæl først, sier jeg.

Man må huske å nyte mens man er underveis, understreker Olav. Hva som skjer i morgen bekymrer han seg ikke nevneverdig for.

- Jeg sier «hvis jeg blir tretti», aldri «når». Ikke det at jeg går rundt og tenker at jeg skal dø i morgen, men jeg hjelper ikke akkurat min egen statistikk. I ti år til vil jeg fortsette å pushe grenser og finne nye ytterpunkter. 

«Emilie Spielberg»

Døra på jenterommet i Tønsberg ønsker velkommen til «Emilie Spielberg». Bak den har Emilie K. Beck (24) drømt om å bli skuespiller og å lage film siden hun var liten. På skjermen har du kanskje sett henne i filmene «Appelsinpiken», «Den siste revejakta» eller i ymse reklamer. For tiden kan du ikke unngå å se henne i reklamene til mobilselskapet «OneCall».

Men det er bak kamera hun helst vil være.

BESTEMT: Emile K. Bech har ingen plan B; hun skal jobbe med film. Dermed basta.
BESTEMT: Emile K. Bech har ingen plan B; hun skal jobbe med film. Dermed basta. Vis mer

- Jeg har begynt å drite langt i den der janteloven, jeg er så lei av at folk skal mene noe om alt. Det har kommet til et punkt der jeg bare...

Hun drar hendene oppgitt gjennom håret.

- Alle skal fortelle meg hvor vanskelig film er, at det er få som får det til og alt det der. I mitt hode er det bare dette jeg skal, så det er ikke noe vits å prøve å overtale meg til noe annet. 

Før sommerferien fikk hun avslag på søknaden til Den norske filmskolen på Lillehammer.

- Først var jeg kjempelei meg, men så ... Farfaren min var motivator, da han døde tok tanta mi over for ham. Hennes respons var; «Det er innmari bra at du ikke kom inn, jeg hadde egentlig håpet det. Du trenger motstand nå som alt har gått så bra».

Publikumsprisen

På soveromsveggen henger deler av cv-en, blant annet filmplakaten fra hennes første kortfilm «Blikkfang» og hennes nyeste, «Rutinen».

- Tante sa også det at; «når du trenger en ny sykkel, er det mye bedre at du sparer enn at du bare får den. For når du først har spart alle pengene, behandler du den mye bedre». Jeg fikk en indre driv og tenkte; «hah, nå skal dere få angre på at dere ikke tok meg inn».

Rett etter avslaget fra skolen ble «Rutinen» valgt ut til Kortfilmhjørnet under filmfestivalen i Cannes, før hun stakk av med publikumsprisen under verdens største filmfestival for ungdom, NFFTY, i Seattle.

- Mange, mange tusen søker og plutselig så sto jeg bare der. Det er noe jeg har drømt om siden jeg var ti år gammel, og jeg tror ikke at jeg har skjønt det helt ennå.

HJERTESAKER: Emilie vil lage film om «samfunnsproblemer som får folk til å tenke».
HJERTESAKER: Emilie vil lage film om «samfunnsproblemer som får folk til å tenke». Vis mer

Sterkt følelsesliv

Emilie vil lage film om «samfunnsproblemer som får folk til å tenke». I sin første film tok hun for seg voldtekt, den andre handler om ulike former for ensomhet. Begge er vist på flere anerkjente filmfestivaler, også i utlandet. Nylig har hun vært i Hellas for å lage dokumentar om flyktningkrisen.

- Jeg har en del hjertesaker og historier jeg vil lage film av. Selv har jeg et sterkt følelsesliv, gjennom filmene vil jeg at folk skal føle det jeg føler.

I tillegg til filmplakater og en Oscarstatuett i plast på hylla, vitner interiøret på rommet om et hode fullt av ideer. Notatbøker fyller alle flater.

- Jeg går alltid rundt med en notatblokk. Telefonen min er også full av små ideer, replikker og ting jeg kommer på underveis.

- Hva driver deg?

- Film er innmari spennende, masse folk som bidrar med hver sin lille ting som til sammen blir noe stort. Jeg liker at man flytter seg fra innspillingssteder hele tiden. I tillegg liker jeg å drømme stort og å ha noe å strekke meg etter. Mitt store mål er å lage spillefilm, men ikke sånn; «ja, da har jeg gjort det og er ferdig». Man må hele tiden satse videre.

Eget filmselskap

Hun driver sitt eget filmselskap, «Ariel film», med to venninner. Navnet har Emilie hentet fra Disneyfilmen om den lille havfruen som drømmer om å ta del i livet på landjorda.

- Hvor ofte tenker du film?

- Jeg hadde lovet å kutte litt ned nå, vanligvis tenker jeg på film 90 prosent av tiden.

- Har du et drømmeprosjekt?

- Ja. Jeg har en film jeg skal lage uansett hva, en spillefilm om min farfar og faren hans, som var med i samme kompani under andre verdenskrig. En far og sønn-historie.

- Hva sier familien din om karrierevalget?

« «Jeg har ingen plan B.»» Emilie K. Beck, filmskaper

- Pappa og jeg har hatt mange runder om det å eventuelt gjøre noe annet som sikrer en stabil inntekt, men som han sier «vi ser jo at du ikke har det noe bra når du gjør andre ting».

- Har ingen plan B

Økonomisk har Emilie så langt fått det til å gå rundt ved å finansiere litt selv, dugnadsarbeid og med støtte fra ulike fond. «Blikkfang», kortfilmen om voldtekt, fikk hun solgt til Justisdepartementet.

- Jeg vet ikke helt hvordan det skal gå rundt. Samtidig har jeg en så stor trygghet i å vite at dette er det jeg skal gjøre og at det bare må funke. Jeg har ingen plan B, om det går galt har jeg ikke tenkt så langt. 

Atletisk

Bao Andre Nguyen (25) planter håndflatene i marmorgulvet på operataket, bena svever i lufta. Til begeistring for turister og mødre med barnevogner, skal han snart kaste seg et par ganger rundt sin egen akse.

Oppvarming, kaller han det.

- Jeg har vært veldig atletisk siden barndommen, mye på grunn av faren min. Han er fra Vietnam og har alltid latt meg klatre i trær og alt mulig sånt. Norske foreldre er veldig forsiktige. Hvis det er en høyde der man kan skade seg litt, blir de sånn; «nei, nei, nei, du må gå ned». Pappa lot meg få lov til å herje og det tror jeg har hjulpet meg veldig mye.

ATLETISK: - Jeg har vært veldig atletisk siden barndommen, mye på grunn av faren min. Han er fra Vietnam og har alltid latt meg klatre i trær og alt mulig sånt, sier Bao Andre Nguyen.
ATLETISK: - Jeg har vært veldig atletisk siden barndommen, mye på grunn av faren min. Han er fra Vietnam og har alltid latt meg klatre i trær og alt mulig sånt, sier Bao Andre Nguyen. Vis mer

Bao snakker om dansen, livet og balanse. Etter å ha utfordret tyngdekraften, synker han godt ned i kaféstolen på Oslo S.

- Jeg begynte å danse fordi det var kult. Etter hvert som jeg gikk lenger inn i det, begynte det også å utvikle meg som person.

Han startet idrettskarrieren med fotball, skiftet det ut med turn og havnet på landslaget.

15 år gammel oppdaget han dansen.

TILFELDIG: - Jeg begynte å være med i stadig flere show, plutselig var jeg en danser. Det var ikke noe jeg tenkte at jeg skulle bli, men noe jeg plutselig var, sier Bao Andre Nguyen.
TILFELDIG: - Jeg begynte å være med i stadig flere show, plutselig var jeg en danser. Det var ikke noe jeg tenkte at jeg skulle bli, men noe jeg plutselig var, sier Bao Andre Nguyen. Vis mer

- Det atletiske tok jeg kjapt med bakgrunn fra turn, det var nok derfor jeg ble «hooked». Det føltes ikke som jeg begynte på null.

På skolen slet han med å sitte i ro, jo eldre - jo verre. 

- Som barn var jeg enten veldig stille eller i konstant bevegelse. Ved å følge med på det som foregikk i og rundt meg, lærte jeg veldig mye. Etter hvert kom det mer filosofi inn i bildet, som jeg putta inn i dansen. For meg er alt vi gjør, enten du er lege, danser eller skuespiller, et verktøy til å uttrykke det man er, altså; et menneske. Det burde ikke være mer enn bare det.

- Ikke noe jeg skulle bli

Etter noen år med dans i Tromsø, flyttet Bao til Oslo. Han hadde fullført danselinja på videregående og bestemte seg for at det fikk holde.

- Jeg begynte å være med i stadig flere show, plutselig var jeg en danser. Det var ikke noe jeg tenkte at jeg skulle bli, men noe jeg plutselig var.

I første omgang holdt det ikke for foreldrene.

- De var konstant på den «du bør studere videre» og pappa pushet veldig på at jeg skulle ta opp de fagene.

- 110 prosent

I Østen er det veldig sånn at du bør ha doktorgrad i noe, bli lege eller matematiker. Pappa er professor og mamma jobber på sykehus, de kan sine felt.

Etter hvert tok masinga slutt, mor og far skjønte at det Bao drev med var mer enn hobby. Med et av landets beste dansecrew, «KingWings», ble han norgesmester i breakdance. I 2012 danset han med Nasjonalbaletten på Operaen, i «KingWings X Nasjonalballetten», en suksess som ble satt opp på ny i fjor. På tv-skjermen har du kanskje sett han opptre, blant annet i «Stjernekamp» og «Idrettsgallaen». 

««Mitt store mål er å være et komplett menneske. »» Bao Andre Nguyen (25)

- Jeg tror mor og far skjønte at jeg ga 110 prosent, at jeg ville oppnå noe.

Selv om Bao vil være god i dans, har han ikke satt seg mål om å bli best.

- Jeg har ikke noe imot det, men jeg ser mange som er sånn; «jeg skal bli the best in the world, yeah». Det kan nok være bra for utviklinga, men har veldig lett for å ta over. Til slutt blir man så opptatt av det ene målet man har satt seg at resten av livet forsvinner.

- Mitt store mål er å være et komplett menneske.

Danser uten musikk

På Operataket danser Bao uten musikk, for som han sier, det er noe på innsida han inspireres av. Publikum holder pusten idet kroppen hans farer opp i lufta.

- Hvor kommer tankegodset ditt fra?

- Mye har jeg nok fått av min far. Og fra Østen. Der er man god på å la ting være så naturlig som mulig, ikke overdrive det man gjør. For eksempel, asiater prater ikke hvis de ikke har en grunn til det.

- Hvilke planer har du på sikt?

- Akkurat nå vil jeg gjøre mest mulig på scenen, ting med gruppa, men også soloprosjekter. I alle de prosjektene med KingWings har jeg også delvis regi. Forhåpentligvis har jeg nok kunnskap til å kunne gjøre alt bak scenen den dagen jeg ikke skal stå der selv.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?