DEBATT

De leker med pengene våre

Selv om intensjonen er god, er ikke allting godt. Opposisjonen mener godt, men leker en farlig lek med et finansieringssystem på over 40 milliarder kroner. Men det er fortsatt ikke for sent å snu.

IKKE FOR SENT Å SNU: På samme måte som at en økonom kan bli en god bonde kan en pianist bli en god næringslivsleder, skriver Henrik Asheim (H). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IKKE FOR SENT Å SNU: På samme måte som at en økonom kan bli en god bonde kan en pianist bli en god næringslivsleder, skriver Henrik Asheim (H). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På et bakrom har Ap, Sp og Frp bestemt at universitetene og høyskolene skal få kutt i finansieringen dersom studentene ikke umiddelbart får seg relevant jobb etter studiene.

Motstanden mot opposisjonens hastevedtak om nytt finansieringssystem har vært massiv. Det har gjort alt fra kommentatorer til institusjonene og studentene rasende.

Men misforstå meg ikke: Jeg, som de fleste andre politikere, foreldre, og bedrifter, vil at studenter skal få relevant jobb den dagen de leverer graden og trer inn i arbeidslivet.

Problemet i denne saken er imidlertid ikke intensjonen. Den er etter alle solemerker god, og jeg deler den i aller høyeste grad. Alle vil at utdanningstilbudet skal være slik at alt fra næringsliv til sykehus og skoler skal få tilgang på den kompetansen de trenger.

Det er gjennomføringen det skorter på. I Aftenposten spør rektorene Svein Stølen (UiO) og Dag Rune Olsen (UiB) hva en relevant jobb egentlig betyr, hvordan det måles og enda verre: skal Stortinget bestemme hva slags jobber som er relevante for norsk arbeidsliv i en gitt periode?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer