De lønner 44 777 mennesker - og 200 geiter

I dag fyller Google 15 år.

KONGER PÅ NETT: Studiekompisene Sergey Brin (til venstre) og Larry Page lagde en søkemotor med en tvist - og gjorde seg selv og tusen ansatte til millionærer. Deriblant massøren. Foto: SCANPIX/AP Photo
KONGER PÅ NETT: Studiekompisene Sergey Brin (til venstre) og Larry Page lagde en søkemotor med en tvist - og gjorde seg selv og tusen ansatte til millionærer. Deriblant massøren. Foto: SCANPIX/AP PhotoVis mer

(Dagbladet): De skjønte nok at Internett var kommet for å bli, men ante neppe hva de startet da de to Stanford-studentene Sergey Brin og Larry Page i 1996 bygde søkemotoren BackRub.

Der andre søkemotorer leverte en mer eller mindre vilkårlig resultatliste, eller ansatte en stab av nettsurfere til å katalogisere det viltvoksende nye mediet, var Brin og Pages idé å rangere nettsider etter hvor mange andre nettsider som linket til dem.

Det var så effektivt at søkemotoren snart ble hele verdens foretrukne startside for ethvert gjøremål på nettet. En ny teknologigigant var født - i en æra da folk trodde det var om å gjøre å levere den beste nettbrowseren, ikke den beste nettsida.

4. september 1998 ble selskapet Google Inc. stiftet. Da det gikk på børs i 2004, ble Google verdsatt til 23 milliarder dollar - og gjorde millionærer av over tusen ansatte og tidligere ansatte som hadde aksjer.

Revolusjonerte nettannonser Et minimalistisk, vennlig design og et barnslig, nytt navn - en feilstaving av «gogool», den amerikanske matematikeren Edward Kasners ni år gamle nevøs forslag til en betegnelse på et tall med hundre nuller bak - hjalp også på populariteten.

Da Brin og Page fant opp et revolusjonerende nytt annonsesystem, der folk kunne legge inn annonser selv og bare må betale når en bruker faktisk klikker på annonsen - var trafikksuksessen blitt en pengemaskin av dimensjoner.

«Å google» ble ensbetydende med å søke på nettet - og «googlization» begrepet på trenden med enkle, minimalistiske nettjenester.

Deriblant Bonnie Brown, kvinnen som ifølge New York Times masserte skuldrene til slitne programmerere i selskapets startfase og fikk betalt i det hun trodde var verdiløse aksjer.

Pengene har Google brukt til å lansere stadig nye nett-tjenester, som regel uten å ta betalt for dem. Da selskapet lanserte Gmail var det med så mye lagringsplass at øvelsen «rydde i innboksen» ble en anakronisme, og konkurrenter som Microsofts Hotmail var plutselig i bakleksa.

Støvsuger markedet for grunderbedrifter I 2004 kjøpte de karttjenesten Keyhole, og relanserte den som Google Maps og den fascinerende satellittfotoglobusen Google Earth. Siden har de kjørt med kamerabiler på alt av farbare veier i store deler av verden og fotografert omgivelsene - ikke uten protester fra lokalbefolkning - til sin Street View-funksjon.

You Tube ble ervervet i 2006. De siste tre årene har Google ifølge Business Insider i snitt kjøpt et nytt selskap hver uke. Neppe alle har vært så god business som Android, operativsystemet for mobiltelefoner som ble lansert i 2007 og i dag har flere brukere enn Apples Iphone.

Prosjektet Google Glass - nettoppkoplede briller - er både latterliggjort og genierklært i påvente av en lansering.

GRØNT: Også i de norske kontorlokalene til Google er det flust av grønne planter. I USA har Google geiter gressende på taket. Foto: Mette Møller / Dagbladet
GRØNT: Også i de norske kontorlokalene til Google er det flust av grønne planter. I USA har Google geiter gressende på taket. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

De fleste forbinder likevel Google med søkemotoren og de stadig nye illustrasjonene og animasjonene - såkalte doodles - som fra tid til annen erstatter logoen.

Den første doodlen var en enkel tegning av Burning Man-skulpturen som symboliserer California-festivalen med samme navn. Tegningen ble ifølge Guardian lagt på Google-siden en helg i 1998 for å markere at staben var på festival og ikke kunne nås på mail.

Stor stab Andre tjenester Google står bak, er bredbåndskabling i en rekke store amerikanske byer og webbrowseren Chrome. Men innen sosiale medier har selskapet aldri klart å få fotfeste - tross iherdige forsøk med nettverk som Orkut, Google Wave og nå sist Google Plus.

Likevel lønner selskapet i dag 44 777 ansatte - og to hundre geiter som beiter på det gresslagte taket av hovedkvarteret utenfor San Francisco.

Etterhvert som Google har vokst, har også de kritiske innvendingene mot selskapet tiltatt i styrke. Kritikerne mener at mottoet «don't be evil» er lite annet enn en tom frase.

Selskapet har fått kritikk for personvernpolicy, knefall for sensurmyndigheter i Kina og for å legge sine mest lukrative enheter til lavskattland som Bermuda og Irland.

Og Brin og Page? De jobber fortsatt i Google, eier en betydelig del av aksjene og skal være gode for rundt 23 milliarder dollar - hver seg.

BRILLE: Det er ikke lett å si om Google Glass - her en prototype - er genialt eller idiotisk. Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO
BRILLE: Det er ikke lett å si om Google Glass - her en prototype - er genialt eller idiotisk. Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO Vis mer