De lurte kjendisene

De har brevlurt kjendiser som Unni Wilhelmsen, Davy Wathne og Annette Stai. Andre brev de har signert har ført til reportasjer med fiktivt innhold i VG, Finansavisen og A-pressen. Nå kommer brevterrorist Wiggo Meyer ut av skapet som Dagblad-journalistene Harald Haave (40) og Sverre Gunnar Haga (30).

I går kveld ble de to outet av Thomas Giertsen i hans TVNorge-show. Kagge Forlags beste salgsargument for «Wiggo Meyer - brev fra en gærning» er at Giertsen har skrevet forordet. Det benektet Giertsen. Samtidig hevder Haave og Haga at det ikke var planlagt at Giertsen skulle avsløre deres identitet.

- Vi ble helt tatt på senga da Giertsen i sitt show på mandag fortalte at han torsdag ville avsløre Wiggo Meyers identitet.

Beleilig tidspunkt

- Og det regner mediemanipulatorene med at man skal tro på?

- Ja, vi ønsket å sende Wiggo Meyer-brev også i framtida. Nå når det er kjent at han er en fiktiv person, blir det verre.

- Men det er jo ikke akkurat ubeleilig at dere blir «avslørt» og får blest den samme uka som boka gis ut?

- Nei, det er jo ganske beleilig, men jeg hadde gjerne sett at Meyer-figuren fikk leve til oppunder jul i alle fall, sier Harald Haave.

Mandag denne uka brukte VG to sider på å spekulere i om Wiggo Meyer var Thomas Giertsens alter ego. Tidligere i år har flere av Haave og Hagas Meyer-brev ført til avisoppslag:

  • Osloposten og VG slo opp historien om pornostjernen som ble nektet penis-forsikring av Storebrand
  • Finansavisen fant en godbit i dosamleren som forespurte Slottet om å få deres kasserte toaletter i forbindelse med oppussingen
  • Tidens Krav og andre a-presseaviser brukte spalteplass på mannen som ville stå i elva Surna i 650 timer for å fiske

Alt sammen historier med utspring i brevene Haave og Haga har sent ut for å lage bok.

Morsomt

- Dere sliter ikke med deres egen journalistiske troverdighet etter å ha vært brevterrorister på si det siste halvåret?

- Nei, det tror jeg ikke. Forhåpentligvis klarer folk å skille mellom dette som et humorprosjekt og de artiklene vi signerer i Dagbladet.

Ingen i Dagbladets redaksjon visste om Haave og Hagas lurebrevprosjekt før de selv informerte sjefredaktør Harald Stanghelle tirsdag.

- Det er ikke betenkelig at to Dagblad-journalister opptrer under falsk navn for å lage humorbok?

- Nei, det ville vært en trist verden hvis det ikke var rom for humor av denne typen. Her har Haga og Haave tatt ut et humoristisk overskudd, og det har ingenting med de to som Dagblad-journalister å gjøre, svarer Stanghelle, som likevel er glad for at mandagens Meyer-spekulasjoner i VG ikke stod på trykk i Dagbladet.

Haave og Haga er overrasket over hvor mange og høflige svar de har fått på sine gærne brev.

Sjarmerende Unni

- Riksmeklingsmann Reidar Webster svarer meget elskverdig at han kan mekle i Wiggo Meyers ekteskapsproblemer mens Unni Wilhelmsen gir et svært sjarmerende svar på Meyers date-forslag, svarer Harald Haave, som tilbrakte et par timer i avhør på Majorstua politistasjon som følge av et jaktfalkbrev signert Wiggo Meyer.

Mens Haga er bokdebutant, har Haave en bok om ecstasy og to krimbøker på samvittigheten.

- Vil din krimklassiker «Drapene i Tistedal» nå øke ytterligere i verdi hos byens antikvariater?

- Nei, jeg tror faktisk ikke det, humrer Haave.