Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«De mest brennbare spørsmål i vår tid»

I DAGBLADET FOR 15. januar gjør Henrik Thune og Sverre A. Christensen rede for hvilke internasjonale og nasjonale problemer de mener er viktige. Jeg mener at et av våre viktigste problemer i dag er politikernes manglende styringsmuligheter under vårt nåværende økonomiske system.

For å gi et eksempel på hva manglende styringsmuligheter blant annet fører til, skal jeg i det følgende si litt om offentlig fattigdom. Med offentlig fattigdom menes at statens og kommunenes inntekter - eller i alle fall inntekter myndighetene synes de kan bruke - ikke er store nok til at de kan løse sine oppgaver på en akseptabel måte. Vi har offentlig fattigdom i Norge i dag. Det har en rekke uheldige virkninger. Mange av dem rammer svake grupper. En viktig indirekte virkning av offentlig fattigdom er at det er store sjanser for at dette vil skje: Regjeringen må si nei til en rekke krav som mange syns er berettigede og som regjeringspartiene tidligere har lovet å innfri. Dette skaper økende misnøye med regjeringen. Misnøyen fører til at opposisjonspartiene fristes til å love følgende: Hvis vi får regjeringsmakten, skal vi føre en mye bedre politikk.

VED NESTE VALG taper regjeringspartiene, og tidligere opposisjonspartier danner regjering. Men den offentlige fattigdommen rammer også dem. Derfor makter de ikke å innfri sine løfter. Stadig større mistillit til politikerne blir resultatet hvis regjeringspartier aldri klarer å innfri sine løfter fra opposisjonstiden. Dette vil være en alvorlig trussel mot demokratiet. Vi bør drøfte om statens og kommunenes økonomi kan gjøres så god at det ikke vil være rimelig å snakke om offentlig fattigdom selv om det alltid vil fins offentlige tiltak vi ønsker oss, men ikke ser oss råd til. Er dette mulig under vårt nåværende økonomiske system? Kan det bli mulig hvis vi endrer systemet?

I EN MER GENERELL drøfting bør vi stille disse tre spørsmålene. Rekkefølgen er viktig:

 Fins det i Norge alvorlige økonomiske problemer det er sterkt ønskelig å bli kvitt? Mitt svar: Ja. (Offentlig fattigdom er et av dem. Arbeidsløshet er et annet.)

 Kan vi bli kvitt disse alvorlige problemene hvis vi organiserer den økonomiske virksomheten som nå? Mitt svar: Nei.

 Fins det minst et annet økonomisk system som tilfredsstiller disse to kravene?

- Det blir mulig å bli kvitt de alvorlige økonomiske problemene.

- Det er ikke noe ved systemet som gjør det uakseptabelt.

Mitt svar: Ja. (Det ligger en del arbeid bak dette svaret.)