Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

De mest slankende skrekkfilmene

Gå ned i vekt uten å forlate sofakroken.

 MEST EFFEKTIV:  «The Shining» har vist seg med sine mange sjokk- og skvettescener å være den mest effektive skrekkfilmen å se hvis man ønsker å gå ned i vekt fra sofaen. Jack Nicholsen spiller den besatte hovedrollen Jack Torrance. Foto: AP
MEST EFFEKTIV: «The Shining» har vist seg med sine mange sjokk- og skvettescener å være den mest effektive skrekkfilmen å se hvis man ønsker å gå ned i vekt fra sofaen. Jack Nicholsen spiller den besatte hovedrollen Jack Torrance. Foto: AP Vis mer

(Dagbladet): I disse Halloween-pregede dager, når kulden og mørket trenger seg på, passer det seg bra å krype ned i sofaen med en skikkelig skrekkfilm.

Når du sitter trygt under dyna, gjemt bak en pute, klar for å la deg skremme litt, kan du nå vurdere å fjerne puta og holde øynene på skjermen.

The Daily Mail skrev i går om en ny undersøkelse fra University of Westminster. Den viser nemmlig at du kan gå ned i vekt ganske effektivt mens du sitter i sofaen — så fremt du ser en skrekkfilm samtidig.

Kaloriforbruk av skrekk og gru En gruppe forskere ved universitetet målte kaloriforbruket til folk som hadde sett ti forskjellige skrekkfilmer. De målte at hjerterytme, oksygeninntak og mengden av utåndet karbondioksid i snitt steg med 33 prosent når personene så skrekkfilm.

Dette omsettes til et kaloriforbruk, ikke like høyt som når du for eksepmpel er ute og jogger, men vesentlig høyere enn en rekke andre aktiviteter.

Forskerne fant ut at deltakerne brant av tre ganger så mange kalorier av å se på skrekkfilm, enn hvis de hadde sett på en blank skjerm.

Sjokk- og skvettescener mest effektive Det var imidlertid forskjell på hvilke filmer som fikk testgruppen til å forbrenne mest, og det var derfor mulig for forskerne å sette sammen en topp-ti-liste på de meste slankende skrekkfilmene.

- Filmene får pulsen opp, hvilket øker hjerterytmen. Det er frigjøring av hurtigvirkende adrenalin, produsert i løpet av korte støt med intens stress, eller i dette tilfellet, frykt, som er kjent for å senke appetitten, øke den basale metabolske rate og til slutt brenne et høyere nivå av kalorier, forklarer metabolisme spesialist ved University of Westminster, Dr. Richard Mackenzie til The Daily Mail.
 
Forskerne konstanterte at de mest effektive var filmer med mange "skvettescener" som får seerne til å hoppe i setet. Stanley Kubricks klassiker, «Ondskapens hotell» toppet listen med et gjennomsnitt på 184 brente kalorier.

Steven Speilbergs film «Jaws» fra 1975 kom på andreplass med 161 kalorier. Med den klassiske «The Exorcist» fra 1973 på tredjeplass med 158 kalorier, er det tydelig at det er de gamle, klassiske skrekkfilmene som er mest effektive kaloribrennerne. De nyere filmene scoret lavere på skalaen, med den spanske filmen [Rec] fra 2007, på sisteplass med 101 kalorier.

De ti mest slankende skrekkfilmene: 1. The Shining: 184 kalorier

2. Jaws: 161 kalorier

3. The Exorcist: 158 kalorier

4. Alien - den 8. passager: 152 kalorier

5. Saw: 133 kalorier

6. A Nightmare on Elm Street: 118 kalorier

7. Paranormal Activity: 111 kalorier

8. The Blair Witch Project: 105 kalorier

9. The Texas Chain Saw Massacre: 107 kalorier

10. [Rec]: 101 kalorier

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media