Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«22 July»

De mistet sønnene på Utøya. Nå ser de skuespillere spille dem i ny film

- Vi sa til filmteamet at vi ønsket at sannheten skulle vises, og at man ikke prøver å skjule det.

FORTELLINGEN OM 22. JULI: Vi advarer om at dette klippet inneholder nærgående skildringer av hendelsen på Utøya 22. Juli, inkludert gjerningspersonen. Video: NetflixVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag slapp Netflix traileren og premieredatoen for sin kommende film «22 July». Filmen har premiere på Netflix 10. oktober.

Av de tre kameratene Simon Sæbø, Anders Kristiansen og Viljar Hanssen, var det kun Viljar som kom hjem fra Utøya etter 22. juli 2011.

Hans historie er hovedfokuset i filmen, som er laget av den britiske stjerneregissøren Paul Greengrass. Det er Jonas Strand Gravli som spiller rollen som Viljar (24).

Kameratene Simon Sæbø (18) og Anders Kristiansen (18) er også portrettert. Familiene deres har bidratt til filmen, gjennom å fortelle filmskaperne om guttene. Ifølge guttenes fedre har filmteamet vært flinke til å høre på deres innspill og å ta hensyn.

Til Dagbladet forteller Gunnar Sæbø, faren til Simon, og Viggo Kristiansen, faren til Anders, likevel at det var en spesiell opplevelse å se filmen.

- Sterkt

- Vi har hatt flere samtaler med Netflix. Jeg opplevde at de ikke ville støte noen, og gå forsiktig fram, sier Kristiansen, og legger til at også kona Gerd og sønnen Stian var med på møtene.

- Hvordan var det å se en skuespiller spille sønnen din?

- Det var sterkt. Vi kjenner jo hendelsesforløpet veldig godt. Likevel er det sterkt å se den filmatiseringen som er gjort. Det bringer minner tilbake fra tida da det skjedde, sier Kristiansen, til Dagbladet.

Han forteller at han tror det er mange som ikke klarer å sette seg inn i den brutaliteten som faktisk utspant seg, og det ungdommene hadde opplevd.

- Det var en regelrett henrettelse. Alle hørte hva som foregikk hele tida. Når man ser sånne ting på filmen, tenker man på den følelsen og frykten de hadde i sin kropp før de ble henrettet, sier Kristiansen.

- Brutaliteten må vises

Han mener det er viktig at det som skjedde ikke blir glemt. I filmen spiller Anders Danielsen Lie rollen som massedrapsmannen Anders Behring Breivik, som vises tydelig i filmen.

- Hva synes du om at drapsmannen portretteres på film?

- Jeg vet ikke hva jeg føler om det, men gjerningsmannen må vises. Brutaliteten må vises. Jeg synes ikke vi skal skjule det som faktisk skjedde. Jeg tror vi bare får se en promille av den faktiske brutaliteten, sier Kristiansen.

- Vi sa til filmteamet at vi ønsket at det var sannheten som ble vist, og at man ikke prøver å skjule det, legger han til.

Godt forberedt

Gunnar Sæbø, faren til Simon Sæbø, har også sett filmen. Han og kona Tone Sæbø har også hatt samtaler med Netflix i forkant av filmen, hvor de fortalte om sønnen og hva de visste om det som skjedde 22. juli.

Sæbø beskriver teamet fra Netflix som veldig profesjonelle og varme.

- Men på den andre siden ripper det opp i noen sår. Så det har vært en påkjenning også, men vi har blitt møtt på en veldig fin måte, sier han.

Han legger til at grunnen til at de ville bidra til filmen, var fordi de mener det er viktig å ha et kollektivt minne om det som hendte, og at man kanskje kan lære noe. Men å se en skuespiller spille en rolle som Simon var spesielt.

- Det var merkelig, men vi var godt forberedt, og det er en liten rolle i filmen. Jeg synes det var en god film som har et godt budskap, sier Sæbø.

Psykolog: - Kan gjøre oss klokere

Unni Heltne er psykolog ved Senter for Krisepsykologi ved Universitetet i Bergen. Hun tror de fleste som er overlevende eller pårørende etter 22. juli, kjenner sine egne reaksjoner godt etter disse åra, og dermed vet om de bør se en slik film eller ikke.

- Generelt har de som overlevde Utøya og de som er pårørende, et ganske bevisst forhold til påminnere, og hva påminnere gjør med dem. De har levd med dette i lang tid og vet hva som trigger dem og ikke, sier Heltne.

Hun mener det kan være riktig å portrettere 22. juli-terroristen på film, så lenge det gjøres på rett måte.

- Hvis det settes inn i ei ramme, kan det bidra til å gjøre oss klokere. Det er viktig å ha et bevisst og realistisk forhold til at mennesker kan begå så grusomme handlinger. Vi kan ikke bare benekte at det er mennesker som gjør så grusomme handlinger. Å bagatellisere det er ikke en god måte å håndtere det på, sier hun.

Hele Norges coronakart