Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tysfjordsaken

De mørkeste overgrepene

Etterforskningens omfang er uten like i norsk rettshistorie når det gjelder sedelighetssaker.

TYSFJORDSAKEN: Uten like i norsk rettshistorie.
TYSFJORDSAKEN: Uten like i norsk rettshistorie. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Nordland etterforsker nå 120 forhold som gjelder seksuelle overgrep i Tysfjordsaken. Det betyr at antall saker som etterforskes er mer enn doblet siden november i fjor. Så langt er det registrert over 70 fornærmede, og politiet har mer enn 80 mistenkte. Sakskomplekset omfatter voldtekt av barn og voksne, seksuell omgang med barn under 14 år og seksuelle overgrep som er begått ved utnytting av stilling eller tillitsforhold. Det dreier seg i all hovedsak om jenter som var i alderen 7 – 16 år da overgrepene skal ha skjedd.

Det var i juni i fjor at flere kvinner i Tysfjord sto fram i VG og fortalte om omfattende seksuelle overgrep begått av personer i familien eller lokalsamfunnet. Siden har saken økt i omfang fra dag til dag. Den er enestående og skremmende på flere måter. Etterforskningens omfang er uten like i norsk rettshistorie når det gjelder sedelighetssaker. Det forsterkes av at Tysfjord er et lite samfunn med en særegen etnisk og kulturell karakter. De fleste av de 120 sakene som nå etterforskes skal ha foregått i en kommune med snaut 2000 innbyggere. Tysfjord er et lulesamisk senter der den læstadianske menigheten står sterkt.

Ingen vet om noen av de 80 mistenkte er skyldige før sakene eventuelt kommer til retten, og de tiltalte blir domfelt. Samtidig er det grundig dokumentert at et hovedproblem i alle overgrepssaker er tildekking, skamfølelse og falsk lojalitet. Den lulesamiske minoriteten har opplevd brutal fornorsking, krenkelser og dype sår påført av det norske storsamfunnet. Det kan ikke unnskylde eller forminske overgrep. Men det kan forklare hvorfor tildekkingen inntil nå ha vært så effektiv. Det handler om avhengighet og lojalitet til storfamilien, slekt og folkeslag og vegring mot å involvere norske myndigheter eller hjelpeapparat. Her er det snakk om sterke krefter. Mellom 1997 og 2014 henla det lokale politiet 82 prosent av sedelighetssakene som ble anmeldt eller opprettet i Tysfjord.

Alt dette betyr ikke at hemmelighold av seksuelle overgrep er et problem som først og fremst angår minoriteter. Tvert imot viser forskning og statistikk at voldtekt og andre seksuelle overgrep generelt er grovt underrapportert, ofte dårlig etterforsket og sjelden får konsekvenser for overgriperen. Nesten ti prosent av alle norske kvinner er blitt voldtatt, men ni av ti anmeldte ikke overgrepet, følge en undersøkelse utført for Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Det viser at kvinner har liten tillit til de som skal hjelpe, etterforske, oppklare og straffe overgrep.