Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

De morsomste Seinfeld-episodene du neppe har sett

Jerry Seinfelds nye serie, «Comedians in Cars Getting Coffee», er allerede inne i sin femte sesong. Du ser den på nett, og bare der.

RICKY GERVAIS: Den karakteristiske, hyeneaktige latteren er aldri langt unna, men den engelske komikeren får også kjenne på dødsangsten i en vaklevoren, engelsk sportsbil i en episode av Jerry Seinfelds webbaserte humorserie. Foto: Comedians In Cars Getting Coffee
RICKY GERVAIS: Den karakteristiske, hyeneaktige latteren er aldri langt unna, men den engelske komikeren får også kjenne på dødsangsten i en vaklevoren, engelsk sportsbil i en episode av Jerry Seinfelds webbaserte humorserie. Foto: Comedians In Cars Getting Coffee Vis mer

(RETT PÅ NETT):  Om du ikke har bodd under den metaforiske, mediale steinen den senere tida, har du utvilsomt fått med deg noe av hypen rundt podcasten Serial, som nådde slutten av første sesong forrige uke. Vi er mange som har ventet utålmodig på nye episoder hver torsdag, og på den forventede, noe antiklimaktiske avslutningen. Det kommer en sesong 2, med en helt annen historie. Det er ikke engang sikkert det blir en kriminalsak neste gang.

Den globale suksessen til dokumentarserien om en femten år gammel drapssak i USA demonstrerer  hvordan nettet muliggjør innholdskonsepter med tematikk, fortellerteknikk og tempo som vanskelig lar seg overføre til mer tradisjonelle programflater i kommersiell radio og tv. «Serial» er nok det fremste, men absolutt ikke det eneste, eksemplet på hvordan nettbaserte underholdningskonsepter forandrer medielandskapet.

I 2011 skrev jeg om hvordan komikeren Marc Maron og popartisten Daryl Hall begge hadde fått en ny start på karrieren takket være rene nettkonsepter. Marons podcast, WTF with Marc Maron, byr på lange, intime og ofte rystende ærlige samtaler med kjente komikere og artister. I Daryl Halls web-tv-konsept, Live from Daryl's House, musiserer Hall, kjent fra den blåøyde popsoulduoen Hall & Oates, sammen med kjente musikervenner hjemme på låven i Millerton, New York.

Legenden Jerry Seinfeld er ikke den første som har latt seg inspirere av slike suksesshistorier til å gå rett på nett. Alec Baldwin prøvde seg med podcasten Here's The Thing, en relativt skamløs kopi av Marons konsept, som bare varte én sesong.

Da går det bedre med Seinfelds web-tv-serie Comedians in Cars Getting Coffee, som allerede er inne i sin femte «sesong».

Om du er blant dem som har fått med seg serien, får du unnskylde tittelen på denne artikkelen. Har du det ikke, er konseptet enkelt å forklare:

Motorentusiasten Seinfeld låner en klassisk bil han mener kler dagens gjest, og tar en komikerkollega med på biltur og kaffe.

Underveis snakkes det om humor, og i noen grad om hva som egentlig foregår oppe i hodet på en komiker. Men her er det ikke snakk om dypdykk i rus, angstnevroser og faglig metode som hos Maron. I stedet får vi trivelig tidtrøyte med faglig forankring. Tonen er kjapp, lettbeint og jovial, ofte på grensen til det overflatiske og servile. Det er mer talkshow enn dybdeintervju. Som  Seinfeld sier det i den foreløpig siste episoden, med Jimmy Fallon:

- Vi er talkshowet som kommer hjem til deg og henter deg.

TINA FEY: Alle som har savnet Fey siden «30 Rock» får en liten dose i bilden til Seinfeld - der hun også forteller hvorfor hun ikke har etablert en ny serie. Foto: Comedians in Cars Getting Coffee
TINA FEY: Alle som har savnet Fey siden «30 Rock» får en liten dose i bilden til Seinfeld - der hun også forteller hvorfor hun ikke har etablert en ny serie. Foto: Comedians in Cars Getting Coffee Vis mer

Kjendisfaktoren er meget høy. På gjestelista så langt finner man navn som Tina Fey, Ricky Gervais, Alec Baldwin, David Letterman, Sarah Silverman, Sarah Jessica Parker, Chris Rock, Louis C.K., Mel Brooks, Carl Reiner, Jon Stewart og Jimmy Fallon. Gamle venner fra «Seinfeld» har også vært innom, som medforfatter Larry David, George Constanza og Michael Richards (Kramer).

Seinfeld er en pussig type, tilsynelatende noe reservert og pompøs, men likevel ganske god som vert for morsomme venner og kolleger. Entusiasmen for biler og gjester er smittende, og observasjonsevnen nesten like sylskarp som i glansdagene. For oss som liker kaffe og Amerika blir det heller aldri feil med miljøskildringer fra stadig nye kafeer og kaffebarer, og bilturene til og fra.

På web har man ikke sendetidsbegrensninger, så episodene har ulik lengde. En gjennomsnittsepisode er på et sted mellom femten og tyve minutter. Seinfeld får god hjelp av en påkostet flerkameraproduksjon, der hektisk klipping og bakgrunnsmusikk skaper rytme og driv. Gildet betales av web-tv-distributøren Crackle, samt en bilprodusent som sponser programmet.

LETTERMAN: Talkshowlegenden overlater snart roret til Stephen Colbert. Hos Seinfeld diskuterer han blant annet farsrollen, og popcorn. Foto: Comedians in Cars Getting Coffee
LETTERMAN: Talkshowlegenden overlater snart roret til Stephen Colbert. Hos Seinfeld diskuterer han blant annet farsrollen, og popcorn. Foto: Comedians in Cars Getting Coffee Vis mer

Og apropos den norske debatten om innholdsmarkedsføring: Hos Seinfeld er produktplasseringen så tydelig merket at den gjøres til en egen liten sketsj i hver episode.

«Comedians in Cars Getting Coffee» er tilgjengelig både som egen YouTube-kanal og på comediansincarsgettingcoffee.com.

MICHAEL RICHARDS: Mannen vi kjenner som Kramer i «Seinfeld» har kanskje ikke hatt den beste karriereutviklinga, men er sporadisk tilbake i Comedians In Cars Getting Coffee i sketsjer som Dick Corcoran, den fiktive sjefen for selskapet som produserer serien. Richards har også vært gjest i en episode. Foto: Comedians In Cars Getting Coffee
MICHAEL RICHARDS: Mannen vi kjenner som Kramer i «Seinfeld» har kanskje ikke hatt den beste karriereutviklinga, men er sporadisk tilbake i Comedians In Cars Getting Coffee i sketsjer som Dick Corcoran, den fiktive sjefen for selskapet som produserer serien. Richards har også vært gjest i en episode. Foto: Comedians In Cars Getting Coffee Vis mer