LEDER

Vindkraft og velferd:

De nasjonale klimastrateger

Vår tids nasjonale strateger må modernisere norsk klimapolitikk på en måte som fordeler goder og ansvar mer rettferdig enn i dag.

Nødvendig: Norge trener vindkraften. Her er Smøla vindpark i Møre og Romsdal. Foto: NTB scanpix
Nødvendig: Norge trener vindkraften. Her er Smøla vindpark i Møre og Romsdal. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Klimakrisens nådeløse konsekvenser gjør det tvingende nødvendig å modernisere landets industri, kraftproduksjon, transport, landbruk, og forbruksmønster. Oppgaven kan ikke kalles noe annet enn monumental. Om drøyt 30 år må vi være et netto nullutslippssamfunn.

Ingen av oss vil være uberørt av endringene som må til for å unngå katastrofal global oppvarming. Verden slik vi kjenner den vil forandres, enten vi vil det eller ei.

For å lykkes i omstillingen trenger vi nasjonale strateger med kapasitet til langsiktig planlegging, og politikere med evne til å samle folk bak krevende kompromisser. På et eller annet vis må alle være villige til å gi, men systemene som lages bør fordele byrden rettferdig.

Klimafeltet lider mer enn andre politikkområder av sakens kompleksitet. Det har tatt forskere og aktivister flere tiår å kommunisere det store alvoret med global oppvarming.

Fordi det ikke finnes enkle løsninger, er det også svært krevende å formidle hvordan vi skal gjøre det. Mylderet av kvotesystemer, avgifter, ulike teknologiske løsninger, statlige refusjonsordninger etc. gjør det krevende å overbevise folk om hvorfor akkurat dette upopulære tiltaket er nødvendig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer