De nasjonale mytemakerne

Den 14. mai kom jeg for første gang i voksen alder nesten i slagsmål. Jeg sto i drosjekø på Boulevard St Germain, rett ved Sartres gamle stamkafé, Deux Magots.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tiden var knapp og drosjene få, men jeg var rykket fram til nest første plass. Kun en franskmann sto foran. Da det endelig kom en taxi, kalte han brått fram en dame han kjente fra bakerste rekke og ga henne drosjen. Min fransk er måtelig, men kroppsspråket var tydelig da jeg sa at han gjerne måtte være chevaleresk, men at jeg nå, gitt min knappe tid, ville ha hans plass. Dialogen eskalerte: Franskmannen ga til beste sitt syn på nordboere. Jeg skjøt brystet fram, men avsto fra benevnelser på sydlendinger jeg lærte som tenåring fra trondheimsgutter som hadde reist til sjøs. I stedet grep jeg dørhåndtaket på neste drosje. Med den andre hånd skubbet jeg min franske venn fast til side med noen ord om køkultur på mitt pauvre lingua franca. Det var tilløp til applaus blant de øvrige i køen - de fleste av dem riktignok av angelsaksisk herkomst.

Hendelsen rant meg i hu da jeg leste Ottar Brox' kronikk «Hva gjorde Gro med oss?» (Dagbl. 30.11.) Den omtaler professor Dag Østerberg og Håvard Nilsens bok «Statskvinnen - Gro Harlem Brundtland og nyliberalismen». Brox roser den som «skarpsindige observasjoner og innsikter formidlet på en mønstergyldig måte.» Brox sier boken er «en lett tilgjengelig samfunnslære for voksne. Den inneholder utrolig mye god folkeopplysning.» Han fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer