Du leser nå Dagbladet Pluss

De nedtråkkede menneskerettighetene

Menneskerettighets-aktivister forfølges verden over.

TRUET: Menneskerettighetene trues over hele verden. Bildet er fra Peshawar, Pakistan, for fjorten dager siden der en menneskerettighetsorganisasjon avholdt en fredelig demonstrasjon for å få vite
hvor det er blitt av deres familiemedlemmer som er forsvunnet. FOTO: NTB SCANPIX
TRUET: Menneskerettighetene trues over hele verden. Bildet er fra Peshawar, Pakistan, for fjorten dager siden der en menneskerettighetsorganisasjon avholdt en fredelig demonstrasjon for å få vite hvor det er blitt av deres familiemedlemmer som er forsvunnet. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

Et spøkelse går over verden: de gamle kommunistregimenes nedvurdering av menneskerettighetene (forkortet til «mr» i resten av innlegget - red.anm.). Ordene er forskjellige, innholdet det samme.

Bakgrunnen er denne: Under den kalde krigen gikk det en steril debatt om menneskerettighets-standardene - deres opphav, begrunnelse og rekkevidde. Denne tautrekkingen gikk til kjernen i stormaktskonflikten mellom USA og Sovjet.

Øst og vest sloss om hvilke rettigheter som var de «egentlige»: de politiske og sivile rettigheter eller de sosiale, økonomiske og kulturelle.

Det var en ørkesløs, sterkt ideologisert debatt uten noen konklusjon - før Sovjet gikk i graven. De internasjonale konvensjonene er klare: