Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The Wizard of Lies»

De Niro spiller finansmannen som ble dømt for å svindle 400 milliarder

Den tragiske historien om Wall Street-skurken Bernard Madoff er en av HBOs sommerfilmer.

Trailer: «The Wizard of Lies». Video: HBO Vis mer

(Dagbladet): Historien om supersvindleren Bernard Madoff, som nå soner en fengselsdom på 150 år, er blitt en yndet underholdningshistorie fra virkeligheten - senest fortalt i HBO-filmen «The Wizard of Lies», som hadde premiere i slutten av mai.

Madoff fikk lovens strengeste straff tilbake i 2009 etter flere tiår med omfattende bedrageri av milliardverdier. Tilbakebetalingen til ofrene pågår fortsatt, og senest i slutten av juni måtte dødsboene til hans to sønner tilbakebetale over 20 millioner dollar, skriver New York Post.

Det er den prisbelønte skuespilleren Robert De Niro som spiller Madoff i filmen. I et intervju med Business Insider forteller han om hvordan det var å skulle portrettere bedrageren Madoff på en troverdig måte.

- Folk ville tro på ham, så han gjorde en god jobb. Han lot klientene gjøre all jobben, og så hadde han et godt rykte, noe som gjorde at han selv valgte hvem som var i hans «investeringssirkel», sier De Niro.

TOLKES AV DE NIRO: Robert de Niro spiller Bernhard Madoff i «The Wizard of Lies». Foto: HBO
TOLKES AV DE NIRO: Robert de Niro spiller Bernhard Madoff i «The Wizard of Lies». Foto: HBO Vis mer

- De senket garden

En velkjent Madoff-taktikk var hans svært motvillige framtoning, idet investorer med feite, åpne lommebøker oppsøkte ham, kommer det fram i intervjuet. Han lot det framstå som at han ikke var interessert i flere investorer. Samtidig var han styreleder i NASDAQ-børsen, en høyt betrodd stilling.

- Det var hans metode og styrke. Han hadde en ansvarsfull «pappa-personlighet», og klientene hans senket garden og tenkte «hvordan kan denne karen lure meg», sier De Niro.

Neste år er det ti år siden amerikanske myndigheter begynte å rulle opp den tragiske Bernhard Madoff-skandalen, ofte omtalt som tidenes største finanssvindel.

Madoffs skjødesløse omgang med andre menneskers verdier la liv og familier i grus, og enkelte tok sitt eget liv.

BEDRAGER: Finansmannen Bernard Madoff Foto: NTB Scanpix
BEDRAGER: Finansmannen Bernard Madoff Foto: NTB Scanpix Vis mer

Disponerte milliarder

I 1980-åra var Bernhard Madoff fra New York en anerkjent Wall Street-megler med et solid og forgylt rykte. Han var også i en periode styreleder på Nasdaq-børsen, ifølge Wikipedia.

Tilliten bestemte han seg for å utnytte i en såkalt Ponzi-svindel. Investorer, sultne på rask avkastning og med blind tiltro til Madoffs aksjemeglerferdigheter, ga ham milliarder av dollar å rutte med.

Så lenge penger ble sprøytet inn i selskapet, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, kunne Madoff utbetale avkastning, og slik holdt pengesjongløren på i flere tiår. Midlene kom blant annet fra andre hedgefond, enkeltpersoner, pensjonsfond og frivillige organisasjoner.

Handlet ikke med aksjer

Hvor lenge svindelen egentlig rullet og gikk ble ikke nøstet fullstendig opp, men i løpet av 40 år med angivelig børshandel fant ikke USAs finansmyndigheter bevis i regnskapene på at Madoff noensinne hadde handlet med aksjer, skriver The Guardian.

I takt med finanskrisa var det i desember 2008 at nettet snørte seg sammen, og skandalen ble et faktum. Madoff fortalte en ansatt at klienter hadde bedt om rundt syv milliarder dollar i tilbakebetaling, og at han hadde trøbbel med å skaffe pengene og nye investorer.

Han fortalte deretter sine to sønner, som begge var ansatt i firmaet, at «alt var en stør løgn og i praksis en enorm Ponzi-svindel».

De to brødrene Andrew og Mark anga faren til myndighetene, og korthuset raste sammen. De har hele veien nektet for å ha kjennskap til pengespillet.

Ofre tar sitt eget liv

I løpet av desember 2008 overga Madoff seg til myndighetene. Madoff ble raskt tiltalt for svindel, internasjonal hvitvasking, falsk rapportering overfor finansmyndighetene og en rekke andre punkter.

Madoff antok selv at svindelen hadde et omfang på rundt 50 milliarder dollar (godt over 400 milliarder kroner i dagens kurs). I retten påsto imidlertid påtalemyndighetene at den totale summen var så høy som 64, 8 milliarder dollar.

I desember 2008 tok også en fransk investor sitt eget liv på bakgrunn av opprullingen. Han hadde satset nesten to milliarder dollar av sine klienters penger i Madoffs pyramidespill.

La liv i ruiner

I mars 2009 innrømte Madoff straffeskyld i alle 11 tiltalepunkter, og ble fengslet. Myndighetene tok også beslag i nesten 100 millioner dollar som ble disponert av ektefellen, Ruth Madoff.

I juni samme år krevde svindelen sitt andre liv, da et 65 år gammelt offer ikke taklet skammen av å ha «gamblet» bort familiearven.

Noen dager senere møtte over 100 mennesker opp i retten og avla forklaring på hvordan Madoffs svindel la livene deres i ruiner.

29. juni 2009 ble han dømt til 150 år i fengsel, og myndighetene satte i gang arbeidet med å inndra 17 milliarder dollar. Madoff uttalte da at han «etterlot seg en arv av skam.»

Mistet familien

På dagen to år etter at Madoff ble arrestert i desember 2008, ble sønnen Mark Madoff funnet død i sin egen leilighet i 2010. Han tok sitt eget liv, skriver The New York Times.

I et avskjedsbrev skal han ha skrevet «ingen vil tro på sannheten».

Lillebroren Andrew døde av kreft i 2014, i en alder av 48.

Madoffs ektefelle Ruth har brutt all kontakt med svindleren, og etter å ha blitt strippet for alle verdier, flyttet hun til Florida. Hun har hele veien nektet for at hun visste noe om ektemannens kyniske virksomhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media