De Niro står bak Queen-musikal

LONDON (Dagbladet): - «We Will Rock You» vil bli en strålende musikal, forsikret «gudfaren» Robert De Niro i går på en pressekonferanse i London. Etter oppmøtet å dømme, er musikalen som bygger på Queens musikk en garantert suksess.

De Niro kom fra New York for å se en prøveforestilling av musikalen som han har vært med på å finansiere sammen med de gjenlevende medlemmene av gruppa Queen. Ben Elton har skrevet teksten og musikken er fra Queens omfattende produksjon. Musikalen har tatt sin tid, og skal ha kostet 100 millioner kroner å produsere.

Robert De Niro møtte Brian May og Roger Taylor under filmfestivalen i 1996 i Wien. Der ble de enige om å forsøke å få til en musikal bygd på Queens musikk.

- Vi fikk mange teksttilbud som alle bygde på gruppas historie. Men vi kom til at det ikke ville være riktig å lage en biografisk musikal. Det passet ikke å fortelle om gruppas dramatiske liv og tragedien da Freddie (Mercury) døde. Dette får vente til vi er døde, sa Brian May.

For to år siden kom Ben Elton med et forslag til tekst som både De Niro og Queen-medlemmene falt for.

- Handlingen er lagt til en gang i framtida når globaliseringen er fullstendig. Alle ser de samme filmene, går i de samme klærne og har de samme tankene. De lever i en ga-ga-verden. Musikken er sensurert og musikkinstrumenter er forbudt. Men det fins noen få opprørere og de graver fram Queen-musikk og Freddies elektriske gitar, fortalte Ben Elton. Med medlemmenes velsignelse har Elton forandret noen av tekstene i Queen-låtene.

Elton er kjent som komiker, forfatter og tekstforfatter, og har blant annet samarbeidet med Rowan «Mr. Bean» Atkinson.

Kontante svar

Robert De Niro ble stilt en rekke spørsmål og svarte kort og kontant. Han er kjent for å være ganske avvisende overfor journalister og så nok denne pressekonferansen som et nødvendig onde.

- Hvorfor satser du på en slik musikal?

- Det er en flott idé. Musikalen har tatt lang tid å planlegge, men den er strålende.

- Du satser også på en engelsk film med Hugh Grant, «About A Boy». Hvorfor denne interessen for England?

- Det er en engelsk historie og derfor er det riktig å spille den inn her.

- Syntes du årets Oscar-priser til svarte skuespillere var et historisk vendepunkt?

- Så absolutt.

Freddie i kulissene

Robert De Niro lot de andre svare på de fleste spørsmålene.

De ble spurt hva de trodde avdøde Freddie Mercury ville ha sagt om musikalen, og Brian May svarte:

- Jeg er sikker på at Freddie ville ha elsket den. Dette er ikke en typisk musikal, den har en virkelig god historie og skuespillerne er fantastiske. Vi valgte de beste blant flere tusen kandidater.

Roger Taylor føyde til:

- Under forberedelsene har jeg ofte følt at Freddie står i kulissene og følger med.

Musikalen spilles på et av de største teatrene i London, Dominion på hjørnet av Oxford Street og Tottenham Court Road. Prøveforestillingene starter 24. april og premieren er 14. mai.

QUEEN-SAMARBEID: Manusforfatter Ben Elton (f.v.), Robert de Niro og Queen-medlemmene Brian May og Roger Taylor presenterte i går musikalen «We Will Rock You» i London.