Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

De Niro støttet kontroversiell film - nå trekker han den

Ville skape debatt om autisme og vaksinasjon.

SKULLE VISE KONTROVERSIELL DOKUMENTAR: Robert De Niro skulle i april vise den kontroversielle vaksinedokumentaren «Vaxxed» på Tribecas filmfestival. Han har valgt å trekke filmen. Denne festivalen var han selv med på å starte i 2002. Foto: Ivan Nikolov/WENN.com, NTB Scanpix
SKULLE VISE KONTROVERSIELL DOKUMENTAR: Robert De Niro skulle i april vise den kontroversielle vaksinedokumentaren «Vaxxed» på Tribecas filmfestival. Han har valgt å trekke filmen. Denne festivalen var han selv med på å starte i 2002. Foto: Ivan Nikolov/WENN.com, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filmfestivalen i Tribeca ble i 2002 grunnlagt av skuespilleren Robert De Niro og produsenten Jane Rosenthal. Siden har festivalen vist film fra alle sjangre, som en arena for innkjøpere, bransjen og ivrige fans.

Det nærmer seg showtime igjen, men denne gangen er det en helt spesiell ting som skaper overskrifter rundt festivalen.

De Niro, som tidligere har holdt seg unna festivalens program og politiske standpunkter, bestemte seg denne gangen for å ta tak i en kampsak.

Den kontroversielle dokumentaren «Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe» skulle vises. Dette fordi skuespilleren ville framprovosere en debatt rundt det.

Nå har skuespilleren valgt å trekke filmen.

Tror ikke den bidrar Tidligere har De Niro vært positiv til at dokumentaren skal vises. I natt norsk tid valgte han derimot å snu i sin sak.

Mens han tidligere har uttalt at han håper filmen kan bidra til samtaler om autisme er knyttet til vaksinasjon, mener han nå at den kanskje ikke vil det likevel.

Derfor er filmen trukket fra årets filmfestival.

«Etter å ha sett den de siste dagene sammen med temaet fra festivalen og andre fra vitenskapsmiljøet, tror vi ikke denne kan bidra til diskusjonen vi hadde håpet for», sa De Niro ifølge Deadline.

Personlige grunner The Huffington Post har tidligere skrevet om den kontroversielle vaksine-dokumentaren. Legen Andrew Wakefield står bak. Han er ifølge avisa kontroversiell på grunn av sine syn på vaksinasjon av barn.

I filmen hevder han at det amerikanske senteret for kontroll og forhindring av sykdom dekker over at den ekte grunnen til økende autisme hos amerikanske barn er vaksiner.

Ifølge Huffington Post finnes det lite bevis for dette, som er grunnen til at Wakefield blir sett på som kontroversiell.

Statement from Robert De Niro, co-founder of the Tribeca Film Festival, regarding VAXXED at the Festival:"Grace and I...

Posted by Tribeca on Friday, March 25, 2016

Vaksinedebatten har også versert i Norge de siste åra.

Filmen skulle vises på Tribeca-festivalen, etter ordre fra De Niro selv. På festivalens Facebook-side forklarte han valget.

«Grace (kona, journ anm) og jeg har et barn med autisme og vi tror det er kritisk at alle spørsmålene rundt hva som forårsaker autisme må diskuteres offentlig», heter det i uttalelsen.

«Aldri spurt om noe» Videre skrev De Niro at han ikke har gått aktivt inn i festivalens filmprogram før nå.

«På de 15 åra siden festivalen ble grunnlagt, har jeg aldri spurt om at en film skal vises eller involvert meg i programmet. Dette er av personlig verdi for meg og min familie, og jeg vil at det skal oppstå en diskusjon. Det er derfor vi viser «Vaxxed»», skriver han.

Han legger imidlertid med at han ikke støtter filmen, og at han eller ikke er mot vaksinasjon. Alt er for å provosere fram en samtale rundt tematikken.

Filmen skulle rulle over skjermen på festivalen 24. april.
 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart