Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse av «Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge»

De norske regissørene fortjener verken å gå planken eller kjølhales for dette

«Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge»-regissørene klarer heldigvis å legge denne gigantiske skuta av en film til kai. Men ikke uten problemer underveis.    

TRAILER: «Pirates of the Caribbean - Dead Men Tell No Tales» kommer på kino i Norge i mai. Video: Disney Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Det er egentlig bare én ting som teller med filmer som dette: Er de underholdende? Har du det gøy mens du ser på?

I dette tilfellet er svaret: Ja. Og nei.

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

3 1 6

Eventyr

Regi:

Joachim Rønning og Espen Sandberg

Skuespillere:

Johnny Depp, Javier Bardem, Kaya Scodelario og Geoffrey Rush.

Premieredato:

24. mai

Aldersgrense:

12 år

Orginaltittel:

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

««Mye» er bra, men «enda mer» er ikke nødvendigvis bedre.»
Se alle anmeldelser

Verdenspremiere på en multimilliondollarfilm i «lille Norge» er moro. Enda morsommere er det at to helnorske karer har regien på denne femte «episoden» i den tilsynelatende evigvarende filmserien. Hollywood-eventyret til «Kon Tiki»-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg er imponerende, og uansett hva kritikerne måtte mene, vil de garantert få nye, store oppdrag. Men forhåpentligvis vil de da også få bedre manus å jobbe med.

Det handler om jakten på Poseidons trefork, som skal kunne oppheve alle forbannelser kastet over sjømenn, pirater og andre som ferdes på bøljan blå. Mange er interessert i den, blant andre Jack Sparrow (Johnny Depp) og hans gamle fiende Barbosa (Jeffrey Rush), mens skurken Salazar (Javier Bardem), er ute etter hevn over alle sjørøvere generelt, og Sparrow spesielt.

Hvordan det går? Det er som kjent ikke målet, men reisen dit som er avgjørende i filmer som dette. Og jeg skulle ønske jeg kunne rapportere om en reise der opplevelsene var like spennende hele veien. Og like morsomme.

Det begynner veldig bra. Anslaget skaper forventninger og et svært spektakulært bankran er storartet. Men så, omtrent midtveis i denne to timer lange seilasen, går vinden ut av seilene. Og når vinden har løyet, er det bare én ting å gjøre for å holde oppe tempoet: Skru motorene på fullt.

Men akkurat som med virkelighetens seilturer forsvinner mye av sjarmen når det går fra lystseilas til transportetappe. Og jo mer spektakulær action og dataanimasjon som tilsettes, jo mer trettende blir det faktisk. «Mye» er bra, men «enda mer» blir ikke nødvendigvis bedre.

Regissørene Rønning og Sandberg fortjener verken å gå planken eller kjølhales for dette, selv om de nok hadde vunnet på å klippe ned i stedet for å trekke ut. «Salazar’s Revenge» er langt bedre enn forrige film, men samtidig et godt stykke fra den første, og utvilsomt beste, i serien.

Nå kan det nok tilskrives en viss materialtretthet, og kanskje det etter fem filmer er på tide å sette strek? Å, nei da. Hvis du gidder å sitte gjennom rulletekstene kommer det en liten snutt som åpner for enda et eventyr. Kanskje med et bedre – og morsommere - manus. Det er lov å håpe.

Hele Norges coronakart