KOMMENTARER

KLASSISK

De norske symfoniorkestrene i 2017: flere hevder seg sterkt også i utlandet

Oppsummering av året 2017.

BFO i Edinburgh: Bergen Filharmoniske Orkester fikk glimrende kritikker for fremførelsen av Benjamin Brittens opera "Peter Grimes" i Edinburgh i år. 
Foto: Henning Målsnes
BFO i Edinburgh: Bergen Filharmoniske Orkester fikk glimrende kritikker for fremførelsen av Benjamin Brittens opera "Peter Grimes" i Edinburgh i år. Foto: Henning Målsnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«»I Norge er det bygget opp åtte profesjonelle symfoniorkestre. Flere av disse ensemblene har glimrende prestasjoner å vise til både i inn- og utland i 2017.

Bergen Filharmoniske Orkester (etablert 1765)

Norges eldste orkester holder hus i Grieghallen og har engelske Edward Gardner som sjefdirigent. Høydepunktet i år var definitivt oppførelsen av Benjamin Brittens opera «Peter Grimes» under Edinburgh-festspillene, et samarbeid med Bergen Nasjonale Opera. Anmeldelsene i media var oppsiktsvekkende gode, og The Guardian hadde oppførelsen på en Topp-ti liste over de beste kulturopplevelsene i Storbritannia i 2017. BFO holder et veldig høyt nivå gjennom hele året og får også ros for kvalitative plateinnspillinger.

Oslo Filharmoniske Orkester (etablert 1919)

Om vel et år feirer OFO sitt 100-års jubileum, og pilene peker oppover både med hensyn til musikalsk kvalitet og formidlingsevne. Sjefdirigent Vasily Petrenko fikk den prestisjefulle prisen «Årets artist» av Gramophone, utvilsomt en fjær i hatten. Konserten i Royal Albert Hall tidligere i høst fikk en mer blandet mottakelse av kritikerne. OFO leverer gjennom hele året svært gode konserter, både i Oslo Konserthus og andre arenaer som Slottsplassen, Sentralen og Tøyenparken. Men det er etter min oppfatning behov for et mer akustisk stabilt konserthus som kan løfte Oslo-Filharmonien ytterligere.

Kringkastingsorkesteret (etablert 1946)

KORK er antakelig det musikalsk mest fleksible og allsidige orkesteret i Norge . De har litt færre musikere enn sine kolleger, men kompenserer med storartet samspill og høy disiplin. Årets konserter i forbindelse med 70-års jubileet ble en manifestasjon av kvalitet og relevans. KORK er også veldig dyktige på musikalsk formidling og turnevirksomhet i hele landet. Radio og TV-mediet brukes på åpent og inkluderende vis. Det er faktisk en realitet at KORK er blitt «Hele landets orkester». Sjefdirigent er Miguel Harth-Bedoya fra Peru.

Den norske Operas orkester (etablert 1957)

Operaorkesteret har i år hatt tyske Karl-Heinz Steffens som sjefdirigent, men den tiden er snart over. Det er synd, fordi operaforestillingene har hatt et høyt nivå også fra orkestergraven. «Tosca» og «Wozzeck» er eksempler på det. Egne symfonikonserter har også vært berikende, og viser et ensemble som har sterke kvaliteter i alle grupper. Konserten på operaens hovedscene i sommer med Mozarts «Tre store symfonier: 39, 40 og 41» var for meg et desidert høydepunkt.

Stavanger Symfoniorkester (etablert 1938)

Dette orkesteret har fått gode fysiske vilkår. Fartein Valen-salen ble åpnet i 2012 og er kanskje Norges beste konsertsal for symfonisk musikk. Jeg registrerer at SSO er inne i en sterk kunstnerisk vekst, de spiller nå regelmessig store verk av Mahler og Bruckner og lykkes gang på gang. Orkesteret får også gode kritikker fra utenlandsturneer. Christian Vasquez fra Venezuela er sjefdirigent.

Trondheim Symfoniorkester (etablert 1909)

TSO har i alle år gitt unge dirigenter sjansen. Zubin Mehta, Daniel Harding, Ole Kristian Ruud, Eivind Aadland og Krystof Urbanski er noen av dirigentene som har hatt suksess hos trønderne. Nå er koreanske Han-Na Chang ny maestro, og hennes musikalske ambisjoner var tydelige i en glimrende oppførelse av Mahlers 2. symfoni «Oppstandelse» tidligere i høst. Olavshallen er også en velfungerende konsertsal som inspirerer.

Kristiansand symfoniorkester (etablert 2003)

Orkesteret på Sørlandet ble realisert ved en sammenslåing av byens kammerorkester og militærkorps. Det vil ta tid å bygge et fullverdig symfoniorkester i alle ledd, men noe bra er på gang. Italienske Giordano Bellincampi har gjort en grei jobb, men er etter min mening ikke av samme format som sjefdirigentene for mange av de øvrige norske orkestrene. Konsertsalen Kilden gir gode rammebetingelser for et ensemble i vekst.

Nordnorsk Symfoniorkester (etablert 2009)

NOSO har base i Tromsø og Bodø og bruker også navnet Arctic Philharmonic når de er ute i verden. Orkesteret har en stor fleksibilitet i mange formater, og de turnerer i en stor landsdel i samarbeid med andre institusjoner. Dette er det yngste av våre orkestre, og det tar tid å bygge en stabil musikalsk besetning. Svenske Christian Lindberg er sjefdirigent, mens Henning Kraggerud og Øyvind Bjorø leder orkesterets kammerorkester og sinfonietta.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer