De nye dommedagsprofetene

Miljøbevegelsen bruker klima til å grunnlegge en ny religion for den vestlige middeklassen. Til sist er det miljøsakene som taper på dette.

KONSERVATIVE OG INEFFEKTIVE: Når krisemaksimeringsstrategien slår tilbake, står den dominerende delen av miljøbevegelsen uten noen demokratisk strategi som kan lykkes, skriver Aslak Sira Myhre. På bildet sees flere aksjonister fra Natur og Ungdom, som sperret et av løpene
på trafikkmaskinen på Bispelokket i Oslo onsdag morgen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
KONSERVATIVE OG INEFFEKTIVE: Når krisemaksimeringsstrategien slår tilbake, står den dominerende delen av miljøbevegelsen uten noen demokratisk strategi som kan lykkes, skriver Aslak Sira Myhre. På bildet sees flere aksjonister fra Natur og Ungdom, som sperret et av løpene på trafikkmaskinen på Bispelokket i Oslo onsdag morgen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Anti-modernismen er en viktig del av miljøsakens metafysikk. Det kjennes intuitivt riktig at menneskets stadige framgang må gå på bekostning av naturen. Vi kaller det miljø, men grunnleggende sett handler det om en følelse av at alt var bedre før.

I mars 2010 la BBC World Service fram en undersøkelse som viste at mange afrikanere mente de hadde et personlig ansvar for menneskeskapte klimaendringer. Det er helt grunnløst, siden Afrika som kontinent kun står for omlag 4 % av de samla CO2-utslippene i verden. Menneskene som blei intervjua i denne undersøkelsen, har tatt for gitt at overgangen til den moderniteten  de ser rundt seg, vil måtte medføre uopprettelige økologiske skader.

Konservatismen og redselen denne bunner i, gjør at vi har lett for å akseptere de skillene mellom riktig og gal adferd som miljøbevegelsen presenterer oss for. Sammen med forestillingen om at menneskets eksistens er en kontinuerlig krig mellom menneske og natur, danner det grunnlag for en politisk reflekstenkning, i alle fall på venstresida og blant andre som oppfatter miljøsak som en etisk forpliktelse. Vi skiller mellom nytt og gammelt, hvor alt gammelt er bra enten det er i landbruk, teknologi eller matvarer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer