DEBATT

De nye fraværs­reglene er tidenes dummeste

Har kunnskapsministeren så liten tillit til oss som foreldre?

VEKKER HARME: Regjeringens nye dokumentasjonskrav til fravær må reverseres nå, mener faren til en elev i videregående skole. Foto: NTB Scanpix
VEKKER HARME: Regjeringens nye dokumentasjonskrav til fravær må reverseres nå, mener faren til en elev i videregående skole. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg vil oppfordre kunnskapsministeren til å reversere innføringen av tidenes dummeste dokumentasjonskrav til fravær i videregående skole, og alle dens tydeligvis ugjennomtenkte konsekvenser.

Min sønn, ny på videregående skole av året, måtte i dag være hjemme på grunn av sykdom. Ikke noe alvorlig, men nok til at noen dager i sengen er nødvendig og normalt fikser det. I verste fall trengs en antibiotika kur om ikke snarlig bedring spores.

Antakeligvis er han syk ut uken, og uansett ikke i stand til å følge undervisning. Takket være de nye fraværsreglene, må han må nå bringes til legen for å dokumentere fraværet.

Siden han er syk, og legekontorene er oppe i kontortid, så må altså en av foreldrene ta seg fri fra jobb for å få han til legen for nødvendig dokumentasjon, til tross for at den medisinske nødvendigheten neppe er til stede.

Siden han i tillegg nå har passert 16 år, må det betales egenandel hos legen for konsultasjonen. Hos fastlegen har de mer enn nok å gjøre, så de ga han time om en uke fra i dag.

Jeg bruker nå enda mer tid på å overtale legekontoret om at det haster mer enn som så, og at skolen ifølge sine rutiner vil gi han legitimt, men udokumentert fravær som følge av den sene legetimen i neste uke. Slikt fravær inngår som kjent i 10 prosent fraværsgrunnlaget for å eventuelt miste karakterfastsettelse i et fag.

Selvsagt vil de korrigere fraværet til legitimert og dokumentert fravær så snart sykemelding fra lege foreligger, men det blir da en ekstra administrativ oppgave for skolen og meg som forelder, siden jeg må passe på at skolen faktisk korrigerer fraværsføringen til legitimt og dokumentert fravær.

Når jeg endelig får kranglet meg til ny time hos legen, mor eller jeg får tatt oss fri fra jobben en time eller to i morgen, brukt penger på å kjøre han til legen og betalt for parkering samt konsultasjon, tatt opp en unødvendig time på legekontoret og skjøvet en sykere person bakover i køen, på grunn av formalia, og ikke medisinske behov, er resultatet uansett at sønnen min er borte fra skolen og går glipp av undervisning!

De nye dokumentasjonskravene endrer jo ikke på det ... Med alle disse påløpte og unødvendige kostnadene og styret for foreldre, skole, legen og samfunnet, så kan da ikke dette være noe annet enn et gedigent forfeilet virkemiddel, der kostnadene samlet sett langt overgår gevinsten? Ærlig talt, dette er bare for dumt, og samfunnskostnadene er for høye. Det ulogiske i tiltaket er for åpenbart til at det kan fortsette!

Jeg registrerer mange tilsvarende oppgitte hjertesukk i facebookfeeden fra andre foreldre i samme situasjon, og vi er én og en halv uke ute i det nye skoleåret med denne ordningen. Jeg oppfordrer ministeren på det sterkeste til å bruke hodet, ikke la det gå prestisje i saken og snarest finne en annen løsning så vi alle slipper mer av dette formalistiske tullet med så store kostnader for mange.

Hva er galt med å akseptere sykemeldinger fra foreldre i for eksempel inntil tre dager eller liknende? Inspirert av arbeidslivets sykemeldingsordning, eller noe langs slike tankebaner? Har ministeren så liten tillit til oss som foreldre? Hvor er i så fall logikken, når mitt ord er godt nok om jeg ringer inn en egenmelding til min arbeidsgiver for egen sykdom, men det samme ordet er ikke godt nok når jeg melder mitt barn sykt?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer