De nye ide ologiske vanskapningene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VÅRE BEGREPER OM POLITIKK

er historisk formet. Ofte kan det gjøre dem til stengsler for forståelsen. Ta Kina. Folkerepublikken frembyr i dag flere klassiske kjennetegn på den fascistiske stat: Repressiv regimeform med betydelige menneskerettighetsproblemer; totalitær parti-ideologi; maktmonopol og undertrykkelse av selv de uskyldigste minoriteter (Falun Gong); ensretting av kommunikasjonsmidlene (nå slås det ned på Internett); statlig styrt utviklingskapitalisme med store økologiske omkostninger (Tre kløfter); territoriell ekspansjonstrang kombinert med en åpenbar nasjonalisme (Taiwan); tendenser til kulturelt og nasjonalt hovmod i kombinasjon med idyllisering av bondeklassen og forherligelse av gammel imperiefortid; radikal retorikk i kombinasjon med økende sosiale forskjeller. Og ikke minst, kulturelt mord på minoriteter (Tibet) under dekke av etnisk-nasjonal raison d' état.

Disse ingredienser gjør ikke Kina til fullblods fascistisk - i dag. Men de ideologiske mønstre som avtegner seg er ikke muntre. I tillegg kommer så den kulturelle vulgariseringen under slike vekstbetingelser, den moderne industrikapitalismens kakofoniske følgesvenn. Og konsumbesettelsen. Den vaker like under overflaten i dagens Kina. Dens økologiske følger vil gjøre Kyoto-protokollen til et halvt lattervekkende slag i luften.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer