Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

De nye kulturoperatørene

De 13 som nå bestemmer over norsk kulturliv, er bare litt over middels kultur- interesserte. Stortingets kulturkomité ser nyhetssendinger på TV, «Elling» på kino og leser ei bok iblant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12 av de 13 medlemmene i kulturkomiteen er nye.

Noen har kanskje jobbet med samferdsel før, andre med sosialpolitikk.

Men nå skal de altså, som en av sine første oppgaver, behandle den avgåtte kulturminister Ellen Horns forslag til statsbudsjett. Ut av komiteens arbeid skal det komme et budsjett som Stortinget kan slutte seg til. Siden Horn har foreslått en økning av bevilgningene på 7,3 prosent, får komiteen en tøff tørn med å gjøre det bedre.

Debutanter

Sannsynligvis vil de heller kutte i budsjettet, i alle fall i Horns forslag til økning av pressestøtten. Dette er en av Høyres fanesaker, og Høyres Sonja Irene Sjøli ble valgt til leder av komiteen da den konstituerte seg tidligere i denne uka.

Bare KrFs Ola T. Lånke er igjen i komiteen fra forrige stortingsperiode.

Det er med andre ord et dusin «debutanter» som skal ta seg av statens satsing på kulturlivet de neste fire åra. Seks av dem er på Stortinget for første gang som faste representanter i denne perioden.

Minst kultur

Høyres Olemic Thommessen er nok den mest aktive kulturbrukeren av de 13, som i gjennomsnitt går like ofte på teater, opera og kino som folk flest.

Kanskje er de mer opptatt av andre saker, for komiteen heter familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, og skal behandle saker fra tre departementer.

Familie og administrasjon veier tyngst: Barne- og familiedepartementet rår over 24 statlige milliarder og Arbeids- og administrasjonsdepartementet over 19 milliarder. I denne sammenhengen blir Kulturdepartementets fire milliarder for småpenger å regne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!