De nye politisk korrekte

Den nye politiske korrektheten dreier seg om å vise toleranse overfor intoleranse. Det skal være like mye tabu å rope «rasist» som å rope «neger».

SKIFTET FOKUS: «Det tok ikke lang tid før man skulle diskutere hva det er greit å kalle Hans Rotmo, og ikke hva det er greit å kalle asylsøkere og innvandrere», skriver Trædal. Foto: Tom E. Østhuus
SKIFTET FOKUS: «Det tok ikke lang tid før man skulle diskutere hva det er greit å kalle Hans Rotmo, og ikke hva det er greit å kalle asylsøkere og innvandrere», skriver Trædal. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For en tid tilbake fikk jeg streng korreks i et kommentarfelt: «Du må ikke bruke det forferdelige rasist-ordet». Ordet rasist er diskriminerende og stigmatiserende, fikk jeg vite. Det er et stempel som utdefinerer folk fra debatten, og i verste fall knebler dem.

Det er ikke bare i kommentarfeltet høyresida er redd for å bli stigmatisert. Anders Hardhaug Olsen tok kraftig oppgjør med dette på Minerva 16. januar i fjor. Olsen forsvarte dem som føler seg kneblet i ordskiftet, gjerne på trykk i store medier. Hardhaug Olsen påpekte at det kan oppleves som en form for sensur når noen blir slått i hartkorn med Anders Behring Breivik, eller på andre måter blir definert som politisk ekstreme. «Kneblingen innvandringskritikere mener seg utsatt for har å gjøre med det nevnte debattklimaet, ikke mengden ord sendt over eteren eller satt på trykk», skrev Hardhaug Olsen, som med John Stuart Mill i ryggen videre argumenterte for at et «Sosialt tyranni (...) kan være sterkere enn politisk undertrykkelse».

Denne innsikten har også nådd vår nye regjering. I teksten «Med rett til å krenke» fra 2012, skrev Frp-leder Siv Jensen «Jeg er skeptisk til venstresidens påstand om at debattklimaet blir mer og mer hatefullt (...) slike utsagn [er] primært å betrakte som forsøk på å disiplinere andre». Du leste riktig - advarsler om det sure debattklimaet er forsøk på å surne debattklimaet for dem som forsurer debattklimaet!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer