VISJONÆR: Miljøpartiet De Grønne har i stortingsrepresentant Rasmus Hansson fått en frontfigur med faglig troverdighet og folkelig appell.
VISJONÆR: Miljøpartiet De Grønne har i stortingsrepresentant Rasmus Hansson fått en frontfigur med faglig troverdighet og folkelig appell.Vis mer

De nye revolusjonære

Idealismen lever, og den kommer snart til et kommunestyre nær deg, skriver Martine Aurdal.

Kommentar

De tar ikke fly og kjører ikke bil, men tog til landsmøtet. Hordaland-delegasjonen syklet 16 mil. Foran inngangen lå en grønn løper av ekte gress. Middagen var selvsagt vegetarisk, delegatene drakk springvann til. Lørdag deltok de på nasjonal strandryddedag og plukket søppel. Og da ordføreren ønsket velkommen til Stavanger, unnskyldte hun at hun ikke rakk å sykle til hotellet. I Miljøpartiet De Grønne (MDG) lever de slik de preker, de leker ikke miljøaktivister.

MDG er så forskjellig fra de andre partiene at de ikke engang har en partileder. Og da talspersonene Rasmus Hansson og Hilde Opoku fredag inntok talerstolen på landsmøtet, snakket de verken om Fagbevegelsen som Arbeiderpartiet gjør det, om Næringslivet slik Høyre gjør det eller om Skatteletter slik Fremskrittspartiet gjør det. De snakket om Det grønne skiftet på en måte som fikk Venstres prat om det samme til å høres ut som smøring av den norske oljeindustrien.

Der Venstre snakker om grønn vekst, snakker MDG om nedgang i forbruk, nedleggelse av oljeindustrien og at produktivitetsvekst skal tas ut i mer fritid istedenfor økt lønn. Det nyeste partiet på Stortinget er dets eneste revolusjonære parti, siden de utfordrer selve grunnprinsippet om vekst som økonomisk mål. Opoku fikk landsmøtetalenes største jubel, da hun la fram stortingsforslaget om å redusere forbruket i Norge. Dette er så radikalt at høyresidens ideologiske ledestjerne, Kristin Clemet, jublet på Twitter over debatten som vil komme om negativ vekst. MDG vil møte motargumenter om reallønnsnedgang og rasering av både arbeidsplasser og velferdsstaten. Alle velgerne har nok ikke fått med seg konsekvensene av partiets politikk, og Clemet håper nok med god grunn at en slik tydeliggjøring vil skremme noen av dem bort.

Samtidig stusser stadig flere nordmenn på at forutsetningen for vårt økonomiske system er fortsatt økonomisk vekst inn i uoverskuelig framtid. Ved stortingsvalget mente over halvparten av dem som stemte MDG at samfunnsutviklingen i Norge går feil vei. Bare Frp's velgere var mer misfornøyde, formodentlig av andre årsaker: Innvandring og integrering står på toppen av lista over det nordmenn mener er landets største utfordringer. Det nye er at klimaendringer har klatret fra sjette til andre plass på lista, og nå også er blitt avgjørende for partivalget til stadig flere.

MDG surfer på den grønne bølgen og har i stortingsrepresentant Rasmus Hansson fått en frontfigur med faglig troverdighet og folkelig appell. Til kommunevalget stiller de lister i 204 kommuner, 15 bydeler og samtlige fylker. Partiet kan havne i vippeposisjon i viktige byer som Oslo og Bergen.

Hverdagspolitikken kan bli tøff for det ferske partiet. Deres viktigste utfordring er at MDGs politikk er uferdig på tunge områder som helse, skole, arbeidsliv og økonomi. Å bygge et parti og skape ny politikk tar tid, dette er et parti i støpeskjeen. I kommuner landet rundt skal de ta stilling til konkrete politiske spørsmål der partiets politikk rett og slett ikke finnes, og listetoppenes egnethet vil derfor bli avgjørende for partiets videre skjebne.

Som i alle partier i oppstartsfasen, er det kort vei fra å melde seg inn til å få makt i MDG. Toppkandidaten i Oslo ble medlem av partiet for ett år siden, de som har vært med i fem regnes som veteraner. I Stavanger måtte de mange delegatene som aldri hadde vært på landsmøter før, en etter en opp på talerstolen for å øve. Mange stotret, på sjarmende utrent vis. Under konstitueringen gikk dirigentene nøye gjennom reglene for votering, arrangerte prøvevoteringer og forklarte at kontra betyr «imot». Kontrasten er stor til de store partiene, som preges av folk som har vært politisk aktive hele livet. På landsmøtene der holder tenåringer taler som kunne vært skrevet av profesjonelle.

Den litt rufsete stilen er også MDGs sjarm. De siste åras økte oppslutning, bedret økonomi og påfølgende profesjonalisering gjør også at det likner stadig mer på de andre partiene. Også helt visuelt, forteller landsmøtefotografen og en partiveteran meg med et smil.

MDG insisterer på å være blokkuavhengige og utelukker samarbeid bare med Fremskrittspartiet. De blåser av gjentatte tilnærmelser fra SV om sammenslåing. Mange forklarer MDGs framgang med SVs tilbakegang, men den forklaringen er ikke tilstrekkelig. Bare 18 prosent av MDGs velgere ved stortingsvalget stemte SV ved forrige, bare 1 av 9 av medlemmene kommer fra SV.

Selv om de to partiene ofte stemmer likt i Stortinget, har MDG rett i at de representerer et parti og en sak som ikke sammenfaller med den gamle høyre/venstre-aksen. Mange medlemmer tiltrekkes av nettopp det. Derfor kommer den tredelen av medlemmene som kommer fra andre politiske partier, fra hele den politiske skalaen. Her er nok en overrepresentasjon av desillusjonerte tidligere SV-ere og Venstre-folk, men altså først og fremst politiske debutanter og til og med minst en tidligere folkevalgt Frp-er. Svært mange kommer fra den organiserte miljøbevegelsen.

Partiet kan få gode forhandlingskort etter valget. Søsterpartier som det tyske og svenske har vist at grønne partier kan få stor innflytelse. I Stavanger ble tyske Reinhard Bütikofer, talsperson for European Green Party, tatt imot som mentor. Et MDG på vippen etter neste stortingsvalg vil være en hodepine for både Høyre og Arbeiderpartiet.

Men de store ambisjonene om å stoppe ny E18 inn til Oslo, fase ut oljeindustrien og redusere forbruket står realpolitisk uten sjanse. Selv om SV eller KrF kan støtte deler av politikken, vil resultatet bli kompromisser som MDG ser som steg i rett retning. Partiet påvirker allerede de andre partiene til å sette klimaspørsmål høyere på dagsorden.

Håpet er ungdommen. Rasmus Hansson sa fredag at det grønne skiftet kommer ikke av seg selv. Det gjør i alle fall ikke den revolusjonen han legger opp til. Ved stortingsvalget var MDGs velgere klart yngst og blant de høyest utdannede av alle partiers velgere. Og nettopp ungdommen vil nok lettest la seg fange av Rasmus Hanssons retorikk om MDGs store visjoner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.