De nye sparkepikene

De nye sparkepikene gjør «sterke manneroller» - roller som inntil nå stort sett har vært for mannfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Michelle Yeoh

Angelina Jolie

Michelle Rodriguez

De slår, de sparker, de skyter fra hofta, de snakker stygt og de viser ingen respekt for nedarvede filmkjønnsroller. De tøffeste heltene på kino nå er kvinner.

Michelle Yeoh

Michelle Rodriguez

Angelina Jolie

I dag slår Angelina Jolie seg løs som actionheltinnen Lara Croft på norske kinoer. Men allerede fredag kommer en som slår enda hardere: Michelle Rodriguez er bokseren Diana Guzman i «Girlfight», den siste i en rekke kvinnelige hovedroller som ikke bare er tøffe damer - men tøffere enn alle gutta også.

Det dreier seg ikke om «sterke kvinneroller» i tradisjonell feministisk forstand, dette er ikke noe Liv Ullmann eller Meryl Streep kunne ha gjort. Nei, de nye sparkepikene gjør snarere «sterke manneroller» - filmfigurer som inntil nå stort sett har vært reservert for mannfolk.

Lara Croft har tydelige likhetstrekk med Indiana Jones: En sofistikert person med stor kunnskap om arkeologi, antropologi og geografi - og, viser det seg, pistolskyting, fekting, nevekamp og knivkasting - som kler seg i stram T-skjorte og reiser til et eksotisk sted for å redde et av verdens underverker fra griske gravrøvere. Eller rett og slett for å redde verden.

Diana Guzman er en - veldig fjern, riktignok - slektning av Rocky Balboa, Sylvester Stallones store boksehelt fra 80-tallet. Nå er «Girlfight» en god film på mange flere måter enn «Rocky»-filmene var, men i bunn og grunn handler det om det samme: Fattig person i amerikansk storby, med store muskler og stort hjerte, slår seg fram i bokseringen - til selvrespekt og endelig til andres respekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer