De nye vokterne

Var Dagsrevyens innslag den 3. mai  i år godt kamuflert Arbeiderparti-propaganda, eller var det en balansert reportasje om protest mot den endringen i skattefradrag som nå vil frata norske pendler retten til å trekke sine reise- og merutgifter fra på skatten?

Blogger Øyvind Larsen på nettet er ikke i tvil: Innslaget skyldes enten den gamle alliansen mellom Ap og NRK, eller så har journalistene i NRK snublet på jobben, hevder han.DOKUMENTASJONEN fra Larsen er som følger: I innslaget i Dagsrevyen, laget dels ved distriktskontoret i Tromsø av NRKs Helge Markusson og dels fra Marienlyst, presenteres først frustrerte pendlere. Så får vi høre hva lederen i Troms Ap mener, før en ansatt ved Likningskontoret i Tromsø slipper til. Og så kommer Gine Wang, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Byggenæringens Landsforbund, som også er sterkt kritisk til endringen.

Men vent, sier blogger Larsen: Sjekker man litt, oppdager man at mannen fra Likningskontoret også sto som kandidat for Tromsø Arbeiderparti ved sist valg. Og direktør Gine Wang - hun er sannelig Arbeiderparti-politiker hun også. En Ap-politiker og to «eksperter» i innslaget, men alle er fra Arbeiderpartiet. Nok et bevis på politisk vinkling og farget journalistikk fra NRK, mener bloggskriver Øyvind Larsen.

Blogg og blogger er ennå ikke ord som er allemannseie, men det blir de. I USA har bloggerne i en rekke saker satt dagsorden, særlig i mediekritiske spørsmål: Mediene voktes av kritiske bloggere, gjerne fra høyresiden. Ser de noe som likner feil, slurv, radikal vinkling eller skjult bias i mediene, blåser de i fløyta. De er blitt en viktig kontroll- og debattinstitusjon.

BLOGG ER KORTFORMEN av weblogg, som egentlig ikke betyr stort annet enn en dagbok på en hjemmeside på nettet. Men der den første generasjonen hjemmesider nøyde seg med bilder av familien, bikkja og siste ferietur til Kypros, har det nå dukket opp aktive, aktivistiske hjemmesider: Steder der nye stemmer dukker opp, bringer sine argumenter inn i debatten og skaper et mer fargerikt fellesskap.

Øyvind Larsen er en av dem. Han er invitert inn som en av flere gjesteblogger på Dagbladets politikkblogg. Som forbausende mange av bloggene er han konservativ, medlem av Høyre. Det er et ståsted han gir tydelig til kjenne. Og i et landskap der 70 prosent av landets journalister stemmer SV eller Arbeiderpartiet, er det slett ikke usunt at norske medier overvåkes, kritiseres og debatteres av en høyreside på nett.

Hvis folk med hjertet på venstreside også gjør journalistisk venstrehåndsarbeid, bør de få høre det.MEN VAR «pendleropprøret» mot skattereformen egentlig et eksempel på noe slikt? Ikke helt. Larsen unnlater å nevne at Siv Jensen, ikke ukjent politiker fra Frp, også fikk komme til ordet i reportasjen. Og det han kaller «revolverintervju» etter innslaget med Høyres Jan Tore Sanner, kan også beskrives som at Sanner fikk god tid og plass til å begrunne regjeringens syn på endringen for pendlere. Larsen synes Dagsrevyens Gelius var for kritisk, men det bør nok journalister være når de snakker med regjeringspartienes representanter. Tilbake står de to ekspertene med tilknytning til Ap: Den likningsansatte ga korrekt informasjon om effekten av likningen, og Ap-politiker Gine Wang gjorde nok jobben sin som talsmann for næringslivet i byggebransjen da hun argumenterte mot endringen. Vi skal ikke se bort fra at det blant eiere i byggebransjen også finnes noen Høyre-folk som gjennom sin ansatte Wang her fikk sine interesser ivaretatt.

Til sammen var innslaget balansert. Vil denne journalisten hevde, mens blogger Øyvind Larsen vil være uenig.

Det viktige er at vi nå, gjennom bloggenes mulighet for tilnærmet gratis spredning av argumentasjon og dokumentasjon (i hvert fall så lenge Larsen og andre fortsatt skriver gratis) har fått en instans for kontroll og motmakt til medienes dagsorden og meningsmakt. Det er sunt, det er viktig at mange vokter hva mediene gjør, så lenge mediene er den maktinstitusjonen i offentlig debatt vi nå er.

(Denne kommentaren sto på trykk i papirutgaven av Dagbladet, lørdag 7. mai 2005)

<B>SANNER:</B> Politikere med makt må tåle kritiske spøsmål fra Journalister, mener Andreas Wiese.