DEBATT

Debatt: Velferdsstaten

De øker forskjellene – og vet det selv

Små økonomiske forskjeller gir befolkningen bedre helse, mindre kriminalitet og større trygghet – også for de rike.

ADVARER: Velferdsstaten bidrar til at Norge er et land der arbeidstakere og det breie lag av folket får et tryggest og best mulig liv, skriver innsenderne. De mener dagens regjering, med Erna Solberg og Siv Jensen, her på sentralbanksjefens årstale i februar, lytter for mye til de med mye penger. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
ADVARER: Velferdsstaten bidrar til at Norge er et land der arbeidstakere og det breie lag av folket får et tryggest og best mulig liv, skriver innsenderne. De mener dagens regjering, med Erna Solberg og Siv Jensen, her på sentralbanksjefens årstale i februar, lytter for mye til de med mye penger. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det pågår nå en politisk kamp om hvorvidt Norge fortsatt skal være en velferdsstat, med gode helse- og skoletilbud til alle, betalt i fellesskap.

I Sverige kalte man sin velferdsstat for «folkhemmet» – folkehjemmet – fordi det handlet om at man skulle ta vare på hverandre, som i en familie. Åtte år med høyrestyre i Sverige, ødela mye av dette. Folkehemmet ble gjennomprivatisert med dårligere skoler, uverdig eldreomsorg og privat profitt til skatteparadiser.

Nå står kampen om Norge. Skal det norske samfunnet være en velferdsstat med små forskjeller og trygghet for folk, uansett hvor vi bor?

Landet vårt er bygd opp med hardt og ærlig arbeid, felles bidrag med skatt og norske verdier med likhet og ansvar for hverandre. Den norske velferdsstaten er en stor suksess. Sosialdemokratisk politikk, som har vært ført i Norge siden andre verdenskrig, er en av de sentrale grunnene til at landet vårt er så godt å bo i for så mange. Når det hevdes at de økende forskjellene ikke er et så stort problem, fordi det er land som har enda større forskjeller enn Norge, bør det automatiske oppfølgingsspørsmålet være: Hvorfor har vi da fått mindre forskjeller i utgangspunktet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer