DEBATT

De periodiske konfliktene i Gaza er kun et av flere verktøy Israel bruker for å kontrollere befolkningen og lamme samfunnet

Som israelere må vi stadig minne oss selv på at når vi «klipper» ned palestinernes frihet til å bygge sine egne liv og evnen til å leve i sikkerhet, så går dette også utover oss selv.

DEN MILITÆRE STRATEGIEN  som det israelske militæret kaller «å klippe gresset» skader ikke bare Hamas. - De fleste som ble skadet i fjor sommer var palestinske sivile, skriver den israelske veteranen Yehuda Shaul. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
DEN MILITÆRE STRATEGIEN som det israelske militæret kaller «å klippe gresset» skader ikke bare Hamas. - De fleste som ble skadet i fjor sommer var palestinske sivile, skriver den israelske veteranen Yehuda Shaul. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For 11 år siden ble jeg utskrevet fra militærtjeneste som kampsoldat i Nahal-brigaden i det israelske militæret (IDF). Etter dimisjon startet jeg og flere venner opp organisasjonen «Breaking the Silence». Siden den gang har jeg snakket med hundrevis av soldater om deres tjeneste i de okkuperte palestinske områdene. Jeg har aldri opplevd så lite strenge regler for strid som det de soldatene og offiserene som deltok i operasjonen Protective Edge mot Gaza i fjor sommer har beskrevet for meg. Vitnemålene om hvordan IDF oppførte seg under operasjonen kan i stor grad forklare de høye sivile dødstallene.

Men vitnemålene forteller ikke hele historien. De forteller ikke at angrepet sist sommer bare var en operasjon i en lang rekke liknende operasjoner mot Gaza (i 2008, 2009, begynnelsen av 2012 og sist i 2014). De forteller heller ikke hvorfor det virker åpenbart at det bare er et spørsmål om tid før noe liknende skjer igjen.

Operasjonene mot Gaza er et uttrykk for en strategi som mange høyere offiserer i IDF kaller «å klippe gresset». De som støtter strategien påstår at fordi truslene mot Israel er konstante og aldri helt kan bekjempes, så må Israel med jevne mellomrom «klippe gresset» ved å slå ned på terrororganisasjoners kampevne. Når Israel angriper hvert andre eller tredje år er ikke dette tilfeldig, men et uttrykk for kald og kalkulert logikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.