De politiske ønskelistene

Dagbladets leder 19. september

Meninger

FOR STORE DELER næringslivet og privat sektor var valgnatta omtrent som å åpne julekalenderen på 24. desember. Tida var inne for spranget fra forventning til konkrete ønsker og krav. Mens de fire borgerlige partiene sonderer tungt i Nydalen, er det en stødig stigning i det politiske forventningsnivået. I noen saker våger ikke særinteressene å vente på utfallet. De vil legge breisida til og påvirke underveis. Det er særdeles tydelig når det gjelder spørsmålet om konsekvensutredning og oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Saken er livsviktig for Venstres og KrFs troverdighet, men den er minst like viktig for det næringslivet som vil ha oppdrag og drift av nye olje- eller gassfelt.

DERFOR BØR INGEN undres over at en gammel allianse i norsk næringspolitikk har meldt seg på banen igjen. Det er kraftsosialismen som på nytt finner sammen med kraftkapitalen. I en allianse med industrien, oljenæringen og Rederiforbundet krever LO-leder Gerd Kristiansen at Høyre og Frp sikrer konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. En konsekvensutredning er helt nødvendig for at det seinere skal bli mulig å få vedtatt boring. Motstanderne av boring sier en konsekvensutredning er unødvendig fordi det allerede finnes omfattende undersøkelser som dokumenterer hvor sårbart og risikofylt dette området er.

LO-LEDEREN SER DET helt annerledes. Hun er «veldig redd» for at Høyre skal forhandle bort et ja til konsekvensutredning. Det må sees i sammenheng med at prosessen i Arbeiderpartiet krever utredning og deretter et landsmøtevedtak om boring. Erna Solberg må altså levere grunnlaget for at Ap's kraftsosialister kan seire i denne saken.
DET ER PÅ INGEN måte sikkert at Gerd Kristiansen får sitt ønske oppfylt. Erna Solberg vet hun må ha en politisk løsning på det betente Lofoten-spørsmålet for å få med seg Venstre og KrF i regjeringsprosjektet. Da kan det være fristende å utsette hele saken, slik den avtroppende regjeringen gjorde. Samtidig demonstrerer konflikten hvor krevende det er å danne en borgerlig regjering uten at sentrale motsetninger ble løst før valget. Forventningspresset er enormt, men det må også håndteres innenfor ansvarlige rammer. Erna Solberg vet at hun kommer til å skuffe mange.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.