KOMMENTARER

«Incels» og terroren i Toronto:

De raser på nett over kvinner som ikke ligger med dem, og står bak tre massakrer

Hvem er de unge mennene som kaller seg «incels»?

FATALISTISK: Mennene som kaller seg «incels» tror verden består av et biologisk hierarki, der det finnes menn som alltid vil kunne ha sex med kvinner og menn som aldri vil få det til. Terroristen i Toronto tilhørte disse nettmiljøene. Foto: Shutterbox /Scanpix.
FATALISTISK: Mennene som kaller seg «incels» tror verden består av et biologisk hierarki, der det finnes menn som alltid vil kunne ha sex med kvinner og menn som aldri vil få det til. Terroristen i Toronto tilhørte disse nettmiljøene. Foto: Shutterbox /Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hva er «omvendt voldtekt»? På visse forum på nett, som kryr av utilpasse unge menn, brukes det om det kvinner gjør når de «nekter» å ligge med bestemte menn. For brukerne av nettstedene er slike avvisninger en forbrytelse som fortjener straff, fordi det fører til at de unge mennene lever i ufrivillig sølibat, som «involuntary celibate». Mennene kaller seg da også «incels». De mener de undertrykkes og må kjempe mot en overmakt. Gjerne med vold.

Absurd? Javisst. Men «incel»-subkulturen har ført til tre massakrer. Den siste fant sted i Toronto sist mandag, da 25 år gamle Alek Minassian drepte ti mennesker med en lastebil. Like før hadde han hyllet «Incel-revolusjonen» og Elliot Rodger, 22-åringen som drepte seks mennesker i 2014, på Facebook. Også Rodger ville hevne seg på jentene som ikke ville ligge med ham. 26 år gamle Chris Harper-Mercer drepte ni mennesker i 2015. Han tilhørte de samme miljøene.

Raseriet retter seg ikke bare mot kvinner. Minassian skrev også om ønsket om å styrte verdens «Chads» og «Stacys». I incel-sjargongen er «Chad» en betegnelse for en seksuelt attråverdig mann og «Stacy» for en kvinne som gjerne ligger med «Chad», men avviser incel’ene. Incel-ideologien er en undertråd av andre frådende høyreorienterte og kvinnefiendtlige miljøer og kampanjer på nett, som Alt-Right og Gamergate.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer