KOMMENTARER

«Incels» og terroren i Toronto:

De raser på nett over kvinner som ikke ligger med dem, og står bak tre massakrer

Hvem er de unge mennene som kaller seg «incels»?

FATALISTISK: Mennene som kaller seg «incels» tror verden består av et biologisk hierarki, der det finnes menn som alltid vil kunne ha sex med kvinner og menn som aldri vil få det til. Terroristen i Toronto tilhørte disse nettmiljøene. Foto: Shutterbox /Scanpix.
FATALISTISK: Mennene som kaller seg «incels» tror verden består av et biologisk hierarki, der det finnes menn som alltid vil kunne ha sex med kvinner og menn som aldri vil få det til. Terroristen i Toronto tilhørte disse nettmiljøene. Foto: Shutterbox /Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hva er «omvendt voldtekt»? På visse forum på nett, som kryr av utilpasse unge menn, brukes det om det kvinner gjør når de «nekter» å ligge med bestemte menn. For brukerne av nettstedene er slike avvisninger en forbrytelse som fortjener straff, fordi det fører til at de unge mennene lever i ufrivillig sølibat, som «involuntary celibate». Mennene kaller seg da også «incels». De mener de undertrykkes og må kjempe mot en overmakt. Gjerne med vold.

Absurd? Javisst. Men «incel»-subkulturen har ført til tre massakrer. Den siste fant sted i Toronto sist mandag, da 25 år gamle Alek Minassian drepte ti mennesker med en lastebil. Like før hadde han hyllet «Incel-revolusjonen» og Elliot Rodger, 22-åringen som drepte seks mennesker i 2014, på Facebook. Også Rodger ville hevne seg på jentene som ikke ville ligge med ham. 26 år gamle Chris Harper-Mercer drepte ni mennesker i 2015. Han tilhørte de samme miljøene.

Raseriet retter seg ikke bare mot kvinner. Minassian skrev også om ønsket om å styrte verdens «Chads» og «Stacys». I incel-sjargongen er «Chad» en betegnelse for en seksuelt attråverdig mann og «Stacy» for en kvinne som gjerne ligger med «Chad», men avviser incel’ene. Incel-ideologien er en undertråd av andre frådende høyreorienterte og kvinnefiendtlige miljøer og kampanjer på nett, som Alt-Right og Gamergate.

Drew Brown i magasinet Vice beskriver tankegodset som en tro på at den seksuelle verden fungerer etter et rigid biologisk hierarki, som gjør at noen menn alltid vil være på toppen og andre er dømt til å være på bunnen. Ut fra dette springer en fatalistisk offermentalitet og en nihilisme som ligner på den rasende maktesløsheten i andre voldelige bevegelser. Å gå opp i flammer, og ta med seg så mange som mulig i eksplosjonen, kan virke som en bedre utvei enn å leve med stadige ydmykelser.

Ikke alle «incels» er voldsforherligende. Nettstedene skal ha titusener av brukere. Noen av dem har snakket offentlig om at de først og fremst ser på dem som fellesskap der det er mulig å lufte frustrasjon. Men nettkamrene kan også være de farligste stedene å være for menn som ikke har lykkes med relasjoner. Alek Minassian skal ha hatt Aspergers syndrom. Dette kan ha gjort det krevende for ham å finne vennskap og forhold. I stedet for å få hjelp, kom han til et sted der han ble fortalt at menn som lever uten sex er ofre for storforlangende kvinner.

En helt for mange i incel-miljøet er den omstridte psykologiprofessoren Jordan Peterson, som har biologiske perspektiver med i sine forklaringer på hvorfor verden er som den er. Det er litt pussig, for Peterson sier utvetydig at unge menn må ta ansvar for sine egne liv. Kanskje er noe av det nyttigste man kan si til gutter på vei inn i mørket at de kan vokse og forme sine egne liv, i stedet for å rase over at alt er hugget i stein.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer