De retroende

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR JEG NÅ

, apropos NRKs storsatsing på historien om norsk rock, etterlyser et løft for forseggjorte nyutgivelser fra norsk musikkhistorie, tenker jeg ikke primært på at vi trenger fire CD-er med norsk 50-tallsrock à la Rhino-bautaen «Loud, Fast & Out Of Control». Den beskjedne norske rockproduksjonen fra 50-tallet er en del av serien «Norsk Rocks Skattkammer» (Backstage), og mer trenger vi vel ikke. Men det ligger mye annet og støver ned der ute.

RETRO-TRADISJONEN

i Norge ivaretas med en kombinasjon av pliktskyldighet (type 30-årsjubileum) og harelabbmentalitet. Bare unntaksvis går noen gjennom norske kataloger med kritisk blikk, redder glemte eller viktige single- og albumgodbiter fra glemselen, og tar jobben på alvor med å fylle ut bildet med velskrevne essay og relevante bonusspor i eksklusiv innpakning. «Maiden Voyage»- og «Arien Voyage»-samleplata er gode eksempler, Flying Norwegians-dobbelen fra noen år tilbake likeså.

Plateselskapene vil kanskje si at «dette lønner seg ikke» - markedet er for lite. Det forklarer, men forsvarer ikke, det billige pappomslaget på fjorårets ellers eksemplariske Popol Vuh-boks fra Universal, eller at de remastrede utgavene som Sony ga ut av DumDum Boys' tre første album kom i sine gamle, primitive cd-booklets, uten et introduserende ord. Sony sendte ut et nytrykk av Kung Fu Girls stadig mer anerkjente 1993-plate «This Is The Kung Fu Beat» nylig. Det hadde kostet noen kalorier, men ikke så veldig mange, å få den mastret på nytt og bedt noen med velfungerende penn til å skrive introduksjon. Forresten: Hva med en ny, smart samleplate med The Pussycats? En god anledning til å avholde svenneprøve i retrofaget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer