De rike får enda mer. Vi kjøper nemlig gavekort for 2,5 millarder kroner, men glemmer å bruke dem

Jula, en joggetur.

JULEHANDEL: Nå skal gavene byttes. Dette er derimot en handelsscene fra Black friday i 2016, men motivet er jo ikke langt fra sannheten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
JULEHANDEL: Nå skal gavene byttes. Dette er derimot en handelsscene fra Black friday i 2016, men motivet er jo ikke langt fra sannheten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Meninger

Etter å ha investert noen urbane timer i gavmildhetens navn har jeg fundert, proklamert og konkludert. Kall meg gjerne en pengepredikant, for hør min kaptialVisjon, Norge. Dette skjedde i de dager:

Albuer og hæler har fått på iskalde brodder, ikke for å unngå å skli, men for å være mest mulig mellommenneskelig effektiv under årets julehandel. Fem millioner konsumterminatorer med skarpladde lommebøker og slagkraftige handlenett står klare. Rekkene er stramme, disiplinen hard og kommandantene røde i ansiktet av forventning, blodtåke og frykt.

Nå skal det invaderes. Skuddsikre, unnskyld, broddsikre rustninger er pusset og testet, klare til dyst. En, to, tre, mandagen før julaften er her. Marsj! La tallenes musikalske tale stå for takten.

600 000 nordmenn har lånt penger for å få råd til julegaver, rapporterer økonomisk uavhengige Lindorff, som slår fast at 586 000 nordmenn over 18 år handler over evne.

Når Norge krysser handelens Rubicon i desember snorkler krigsstien seg fra lommebok til glemmebok, mener Din side, og henviser til at vi nordmenn faktisk ikke bare er gavmilde mot våre nærmeste. Vi deler også villig ut til handelseliten, og eliten, de elsker oss.

Ikke fordi vi søler til gulvet med slaps og sludd, velter hyller og knuser varer, nyser ansatte i ansiktet og ytrer alskens bannskap over å ikke finne et gjenstående eksemplar av boka til Lothepus. Neida. Slike nissete faktorer vil man hates for til solen eksploderer, verden henger jo fortsatt nogenlunde på greip. Ja, selv om Norges drivkraft og energistein, vår rasjonelle, fornuftige stolthet, omdømmet til SSB, er pulverisert.

Kjøpmennene elsker oss av andre grunner, og med ett får SV og Rødt rett. Økonomipolitiske teorier er herved fastslått og bevist! Og med slik enkelhet, dere: De rike får enda mer. Vi kjøper nemlig gavekort for 2,5 millarder kroner, men glemmer å bruke dem, ifølge Forbrukerrådet. «God jul», sier vi og kaster en blå 200-lapp på den frynsete studenten bak kassa. «Ses aldri!».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.