VAKTE OPPSIKT: Wednesday Martin skapte overskrifter da hun skrev om «hustrubonusene» som rike menn på Manhattan gir sine hjemmeværende koner. Nå er det sådd tvil rundt prosjektet hennes. Foto: Dan Callister / Scanpix.
VAKTE OPPSIKT: Wednesday Martin skapte overskrifter da hun skrev om «hustrubonusene» som rike menn på Manhattan gir sine hjemmeværende koner. Nå er det sådd tvil rundt prosjektet hennes. Foto: Dan Callister / Scanpix.Vis mer

De rikes dyrehage

Hvor sann var skandaleboken om de rike på Manhattan?

Kommentar

Boken var ethvert klikkivrig nettmagasins og salgssultent forlags drøm. Den het «The Primates of Park Avenue», og ble i mai lansert som innsidehistorien til en sosialantropolog som hadde bosatt seg på Manhattans aller dyreste strøk og leverte et studium av den rare dyreflokken hun fant der, som hun både ble forferdet over og ønsket å være en av.

Det mest oppsiktsvekkende fra Wednesday Martins bok var kapitlet som tok for seg «wife bonuses», en prosentandel av ektemannens bonus som de hjemmeværende konene deres forlagte, og fikk, hvis de hadde gjort en overbevisende jobb på sin kant: For eksempel hvis de hadde fått et av barna inn på en prestisjetung barneskole. «Wife bonus»-fenomenet ble startskuddet for en rekke kommentarer om tilkortkommen likestilling og forskjellene mellom fattige og rike i USA.

Og så var det for godt, og for dårlig, til å være helt sant. Journalister begynte å gå forfatteren etter i skreddersømmene og fant ut at deler av det hun skrev om, ikke kunne være sant. Hun hadde bodd på Park Avenue i tre og ikke seks år, henviste til butikker som ikke fantes da hun bodde der og tidslinjer som ikke kunne stemme. «Wife bonuses» er visstnok virkelige nok, men forfatteren har medgitt at de nok ikke er så utbredte likevel. Nå kommer neste opplag med en merkelapp som forteller at Martin har vridd litt på virkeligheten, for å beskytte vennene sine.

Unøyaktighetene har gjort at det har blitt vanskelig å henvise også til andre deler av boken som fakta. Det er synd, for det er fascinerende historier der det meste antagelig er observert og rapportert slik det skjedde. Martin beskriver sårbarheten i det privilegerte livet til de som har gitt opp sin egen yrkeskarriere og viet seg til livet på hjemmebane, og som ikke har noe å falle tilbake på hvis ekteskapet skulle gå i oppløsning.

Hun skildrer selskaper der menn og kvinner sitter helt adskilt, der flørting er tabu og skilsmisser skaper nervøsitet, fordi det plutselig er en ny, enslig kvinne som kanskje kan komme til å kaste blikket på en annens mann. Der magre, manikyrerte vinner føler de må prestere konstant, som ektefeller og mødre, og ofte døyver uroen med alkohol eller piller.

Nysgjerrigheten på de hvordan de rike og berømte lever, har ofte to sider, som verdens mest knallkulørte presse alltid har visst å utnytte: Det går på detaljer om deres gjerne inntil det latterlige dyre vaner, og behovet for å høre at de likevel ikke har det bra, å lese om nevrosene deres med en blanding av medlidenhet og skadefryd. Kanskje har Wednesday Martin og forlaget hennes har vært for ivrige etter å servere leserne begge deler, og, i likhet med kvinnene hun skriver om, følt de må pynte på seg selv litt i meste laget for å kunne bli elsket.