LOKALT TILPASSET:  Kinesiske Barbie-dokker kledd i tradisjonelle gevanter. Foto: reuters / NTB Scanpix
LOKALT TILPASSET: Kinesiske Barbie-dokker kledd i tradisjonelle gevanter. Foto: reuters / NTB ScanpixVis mer

De rikes lekegrind

Kinesiske Barbier er hakket mer interessante enn sine amerikanske medsøstre.

Meninger

Et sikkert tegn på at utviklingsland er blitt noe å regne med er at landet blir en del av en snappy forkortelse. BRIC er blitt et velkjent begrep; de forhenværende fattige landene Brasil, Russland, India og Kina er nå blitt så økonomisk sterke at de kan opptas i det gode selskap, om ikke hver for seg, så sammen i alle fall.
En neste rikdomsallianse er under oppseiling; MINT er forkortelsen. Mexico, Indonesia, Nigeria og Tyrkia er på vei inn i varmen. Mer interessant, slik jeg ser det, er et helt annet rikdomstegn - nemlig Barbiedokkene.

Uansett om alle Barbie-dokker produseres i Kina, har de framstått som blonde og blåøyde med klart vestlige trekk. Nå er situasjonen en annen. Det finnes kinesiske Barbier og det finnes nigerianske Barbier. Selvsagt heter de ikke Barbie og produsenten er neppe Mattel. Men det er de samme langbeinte damene med syltynne midjer, høye hæler og langt hår som småjenter blir henfalne til.

De kinesiske Barbiene er hakket mer interessante enn sine amerikanske medsøstre, særlig som rollemodeller for sine små eiere. Jeg har truffet en Barbie som er pandaforsker og en som er urtelege, begge kinesiske. I stedet for utringede ballkjoler er de utstyrt med lange bukser og hvit frakk. Ansiktene er selvsagt asiatiske. Til festlige anledninger har de tradisjonelle kinesiske qipao-kjoler.

De nigerianske Barbiene har også klær med nasjonalt særpreg. Der kalles de Queens of Africa og kommer i tre utgaver; en for hver av de etniske gruppene hausa, igbo og yoruba. De er mørke i huden og har krøller og fletter i det svarte håret. Og de er etterspurte. Mens markedet for leker øker med 1 prosent i rike land, vokser det med 13 prosent i de fremadstormende økonomiene med store forbokstaver.
Man skjønner at velstanden er kommet til Afrika og Asia når dokkene har anorektisk figur.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.