KOMMENTARER

Drømmen om et politisk fellesprogram for venstresiden er urealistisk:

De rødgrønne kan bli mektige, men er samtidig splittet

SV-leder Audun Lysbakken vil samle alle de rødgrønne partiene om en felles politisk plattform. Det kommer ikke til å skje, skriver John O. Egeland.

MÅ HOLDE SAMMEN: Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten på Stortinget etter kommune- og fylkesvalget 2019.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MÅ HOLDE SAMMEN: Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten på Stortinget etter kommune- og fylkesvalget 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Tida er inne for at opposisjonen samlet forplikter seg til å felle regjeringen, mener SV-leder Audun Lysbakken. Partiets landsstyre oppfordrer Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og Rødt om å være med på å utvikle en felles politisk plattform. Det kommer neppe som noen overraskelse at planen møtes med ren avvisning (Sp), høflig, men lunken respons (Ap), som urealistisk (Rødt) og med henvisning til at saken trenger avklaring på grasrota (MDG). Det beste Audun Lysbakken kan håpe på er at utspillet oppfattes som uttrykk for at SV har et åpent sinn, raushet og en utålmodig endringsvilje.

Når det ikke blir mer sus over det rødgrønne fellesskapet skyldes det særlig to forhold: Politiske motsetninger og ulikt syn på veien til en ny regjering. Samlet har opposisjonen en historisk høy oppslutning med fantastiske tall på meningsmålingene for Sp, god oppslutning om SV, Rødt og MDG, men svake tall for Ap. Samlet ligger disse partiene an til å få et rekordstort flertall i Stortinget ved det kommende valget. Men om oppslutningen i dag er formidabel, så er også de politiske motsetningene betydelige. Det er langt fra klart hvem som kan, vil eller blir invitert til å delta i en ny regjering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer