LEDER

Dagbladet mener:

De rødgrønne mangler politikk

Det er stor politisk avstand innad i opposisjonen. Ikke minst når det gjelder klima og miljø. De rød-grønne må avklare både regjeringsspørsmålet og politikken før neste valg.

TRIO VIL HA MAKT: SV- leder Audun Lysbakken, Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap leder Jonas Gahr Støre bør ha et tydelig politisk prosjekt klart i god tid før stortingsvalget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRIO VIL HA MAKT: SV- leder Audun Lysbakken, Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap leder Jonas Gahr Støre bør ha et tydelig politisk prosjekt klart i god tid før stortingsvalget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I flere måneder har meningsmålingene vist det samme: Den røde grønne opposisjonen leder stort foran stortingsvalget i 2021. En valgseier virket like lett som å ta en tur i parken. Alle beregninger viste at Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Rødt og MDG ville få et overveldende flertall i Stortinget. På de fleste målingene hadde de gamle kameratene i rødt og grønt (Ap, SV, Sp) flertall sammen. Dette har skygget for politikkens raske hamskifter og de rødgrønnes mangel på et samlet politisk prosjekt.

Fremskrittspartiets brudd med Erna Solberg og regjeringen har endret spillets regler og karakter. Det mest paradoksale er at denne svekkelsen av borgerlig samarbeid kan gi de berørte partiene en bedre uttelling ved neste valg. Vi ser allerede at et fristilt FrP raskt blir belønnet av velgerne med signifikante hopp på meningsmålingene. Og Siv Jensen og Sylvi Listhaug har allerede varslet at de skal jage forvillede velgere tilbake til flokken etter gjesteopphold i Senterpartiet.

Også de to sentrumspartiene Venstre og KrF har fått nytt oksygen etter tildelingen av langt mer fremtredende poster i den nye regjeringen Solberg. Selv om Høyre beholder et komfortabelt flertall – som rimelig kan være – blir Venstre og KrFs profil tydeligere og bedre kommunisert. Fra en posisjon i stabilt, komatøst sideleie kan det hende de to småpartiene vil klare å bryte sperregrensen ved det kommende valget. Om også Høyre kommer i bedre form, er ikke en rødgrønn seier i 2021 like selvfølgelig lenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer