DEBATT

DEBATT: Regjeringskrise

De rødgrønnes vinneroppskrift

Et dårlig scenario for rødgrønn side: Det fristilte Frp fisker etter velgere i saker som splitter det rødgrønne laget. SV, Rødt og Sp svarer med å skjerpe EØS-kritikken, mens MDG varsler ultimatum om olje.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og finansminister og Frp-leder Siv Jensen på Dagsrevyen på NRK denne uka. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre og finansminister og Frp-leder Siv Jensen på Dagsrevyen på NRK denne uka. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Og denne gjengen vil Støre styre med», sukker Høyre og blunker til trygghetssøkende villavelgere (også kalt lillavelgere).

Truet på sin høyre flanke, velger Ap å disiplinere allierte partier til å moderere seg litt. «Der kan dere se,» roper Frp da, til utålmodig opprørske velgere, «bare Frp står for forandring!».

Magnus Marsdal
Magnus Marsdal Vis mer

Jo lenger det borgerlige dobbeltspillet får pågå, jo flere sjanser får rødgrønne partier til å frontkollidere. Når vi nærmer oss valget i september 2021, er det – utrolig nok – Støres rødgrønne opposisjon som kalles «Kaoskameratene». 

Siden MDG og Rødt vaker rundt sperregrensa, handler debatten mer om taktisk stemmegivning enn om politiske saker som mobiliserer. Samtidig, et annet sted, krabber Krf og Venstre sakte, men sikkert, over sperregrensa igjen. Beruset av sin tredje seier på rad, maler Høyre landet så mørkeblått at Norge må bytte nasjonalflagg med Island.

Et mer positivt scenario for de rødgrønne kan begynne med følgende spørsmål: Hva skal vi egentlig med politiske partier? Vi trenger dem til å løse store samfunnsutfordringer.

I dag står kloden overfor en eksistensiell økologisk krise som samtidig er en alvorlig trussel mot norsk økonomi, der 40 prosent av eksportinntektene og hver femte skattekrone kommer fra olje og gass. Ingen OECD-land har tapt så store andeler av verdenshandelens volum de siste 20 årene som Norge. Industriens andel av verdiskapingen har falt fra over 20 prosent rundt 1970 til under 8 prosent i dag.

Hvordan kan Norge få fart på den fornybare energirevolusjonen globalt, på en måte som utløser en grønn industriell revolusjon nasjonalt? Dette spørsmålet besvares ikke av «markedet». Teknologien finnes, men investeringene går altfor tregt.

Hvis vi ser på den siste tidens uttalelser, tyder mye på at samtlige rødgrønne partier lukter en mulig vinneroppskrift i klima- og industripolitikken. Den oppskriften utreder Manifest Tankesmie sammen med norsk industri, fagbevegelse og klimaaktivister i prosjektet Grønn Industri 21.

Mens FrPs oppskrift er å splitte og polarisere, må rødgrønn handlekraft i industri- og klimapolitikken handle om å forene: By og land. Klima og industri. Privat og offentlig sektor. Ikke minst må vi forene vårt moralske ansvar for å få bekjempe klimakrisa globalt med vårt økonomiske behov for industriutvikling nasjonalt.

Det handler om den kraftforedlende industrien, bygd på fornybar vannkraft. Det handler om flytende havvind, med et potensial på over 100 000 årsverk. Det handler om karbonfangst, -utnyttelse og -lagring. Det handler om at de rødgrønne nå må stå tydelig fram som produksjonspartier.

Det holder ikke å være velferdsstatspartier. Alle vet hvilken side som er best på økonomisk fordeling og offentlig velferd. Det velgerne som må vinnes lurer på, er hvem som går i spissen for investeringer og innovasjon, eksportinntekter og produksjon, nå som olje og gass må gå ut på dato.

Mens klimakrisa fordrer industripolitisk lederskap på høyde med det vi utviste med vannkrafta for 100 år siden og olja for 50 år siden, har regjeringen Solbergs mest kraftfulle grep for «verdiskaping» vært skrivebordsteoretisk begrunnede skattekutt som verken gir økte investeringer eller flere arbeidsplasser.

Det samme kan sies om den næringspolitiske fanesaken til Civita, som er privat profitt på felles velferd. Civita ser ikke forskjell på næringsliv, som skaper nye arbeidsplasser, og tæringsliv, der man beriker seg på allerede vedtatte og finansierte arbeidsplasser. Jeg tviler på at landets industrieiere setter pris på at Civita forvalter pengene fra Næringslivets Hovedorganisasjon som om de kom fra Tæringslivets Hovedorganisasjon.

Industripolitisk, er den rødgrønne oppgaven å skåre på åpent mål. Men så var det disse investeringene, da. Når private kilder ikke investerer hurtig nok, må svaret være offentlige investeringer. Det innrømmer selv Financial Times.

Hva kan Norge bidra med? Vel, vi forvalter det største statlige finansfondet på planeten.

Da Jonas Gahr Støre nylig antydet at hvordan en stat investerer 10 000 milliarder kroner er et politisk spørsmål, ble han stemplet av Høyres statsminister som «veldig farlig for Norge». Høyre mener det er farlig å diskutere hvordan vi kan investere noe av oljeformuen i å få ned utslippene globalt på en måte som bygger grønn industri nasjonalt. Høyre vil bare tenke på finansiell «avkastning» og etterkommernes pensjon.

Hvilke arbeidsplasser etterkommerne skal leve av, og på hvilken klode, er visst ikke så nøye. "Denne intellektuelle latskapen står for fall. Vår tid krever industristrategisk handlekraft, ikke den passive rentenistens tilbakelente positur. Den rødgrønne vinneroppskriften forener klimaaktivister og industriarbeidere med den enkle innsikten at løsningen for klodens klima, som for norsk økonomi, er grønn industri.

Med andre ord: De største utfordringene må vi løse i fellesskap. Det er et konsept folk flest i Norge kjenner svært godt. Og som Fremskrittspartiet aldri vil forstå.

SPESIELT: Stortingsrepresentant for Frp Jon Helgheim beskriver dagen som spesiell, men mener folk har savnet en tydelig Frp-profil. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer