Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«De roter rundt helt nede i bunnen av det Norge har å by på av kjendiser»

Våre gretne TV-gubber prøver å kjenne igjen deltakerne i «Fire stjerners middag».

HVEM ER DETTE? En tidligere fotballspiller, en frisbeeutøver, en nettredaktør og P4-programleder kastet glans over den 52. episoden av TVNorges «Fire stjerners middag». Fra venstre Lise Klaveness, Sune Wentzel, Christopher Sjuve og vertinne Lise Askvik. Anders Hatlos sarkasmer var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Jeton Kacaniku / TVNorge
HVEM ER DETTE? En tidligere fotballspiller, en frisbeeutøver, en nettredaktør og P4-programleder kastet glans over den 52. episoden av TVNorges «Fire stjerners middag». Fra venstre Lise Klaveness, Sune Wentzel, Christopher Sjuve og vertinne Lise Askvik. Anders Hatlos sarkasmer var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Jeton Kacaniku / TVNorge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fire år siden «Fire stjerners middag» først ble sluppet på norske tv-skjermer, og i fem sesonger har det norske folk trykket kjendiser av enhver type, samt Anders Hatlos syrlige kommentarer, til sitt kyllingbryst.

Med en viss frykt for å ha blitt stengt ute fra det gode selskap og uvitende ha gått glipp av et firesifret antall timer prima underholdning satte Robinson og Farmen seg ned for å se det populære underholdningsprogrammet for første gang.

Åpningssekvensen sikter mot skyene, og lover både kumelking, skytevåpen og parykker. Robinson og Farmen smiler forventningsfullt til hverandre mens de dypper hver sin gulrot i Holiday-dippen.

«Når programmet er nødt til å bruke mangfoldige minutter på montasjer som forklarer hvem 'kjendisene' er, blir det noe parodisk», sier Farmen, som i sitt stille sinn håper neste innslag er en montasje der Hatlo forklarer hva et «paradoks» er.

Robinson sukker, full av sympati, når han tenker over hvor mye ekstra arbeidstid det må bli for Anders Hatlo med all denne researchingen rundt hvem gjestene i programmet faktisk er.

Handlingen snegler seg av gårde, og Farmen begynner å skaffe seg mental oversikt over kjøkkeninventaret til dagens vert allerede etter fem minutter:

«Vi får håpe maten som serveres er mer behagelig enn tempoet. Jeg føler at jeg drukner i sirup!»

For her har man boret dypt i bergets indre for å klare å opprettholde en lønnsom gruvedrift, og kjendisverdenens ekvivalenter til verdifulle metaller er for lengst brukt opp eller av andre grunner strøket av lista.

Etter å ha rundet femti episoder og litt til er det nesten som å være tilbake i barndommen, med tilhørende eget valutasystem.

Dårlig med diamantforekomster i den lokale steinrøysa løses elegant gjennom kunstig oppblåste priser på kråkesølv.

I episode 52 av TVNorge-suksessen glimrer kjente ansikter med status i edelstenklassen med sitt fravær, men hva gjør vel det når verden er full av spennende metaller med sterkt varierende egenskaper som pyntegjenstander?

Sune Wentzel regnes som Norges dyktigste frisbeeutøver gjennom tidene, noe som på ingen måte har gått Farmen hus forbi.

«Se, Robinson, han der har jeg hørt om!», roper han ivrig.

«Jaså, er det sånn han ser ut!»

I dag skal Sune og de andre besøke Lise Askvik, kjent som P4-programleder og kvinnen som vant kampen mot brystkreften og seinere utviklet et brennende engasjement for «Rosa sløyfe»-saken.

«En pille om dagen hadde vært mye greiere!», smeller det fra den kronisk meningsytrende Lise som svar på hva slags forhold hun har til mat.

Hun refererer til alt styret med å spise og drikke og den slags.

«Kanskje har hun et litt vel tilbakelent forhold til smaksløkene?», antyder Farmen.

«Det må likevel innrømmes at hun opererer med et imponerende rikt følelsesliv sett i lys av at hun hevder at matinntak ikke engasjerer henne overhodet».

Robinson påpeker at Lise likevel må kunne påberope seg å være en temmelig festlig original.

«Her har de i og for seg vært heldige med castingen», påpeker han.

«Det er episode 52 av konseptet, de roter rundt helt nede i bunnen av det Norge har å by på av kjendiser, og så trekker de en såpass artig karakter opp av hatten. Det må jo være flaks!».

For å gi programmet et kulinarisk alibi har man også hentet inn Christopher Sjuve som en av de fire deltakerne i denne runden. Sjuve er redaktør for Klikk.no, Norges største matside, og er en selverklært gourmet.

«Her har man virkelig strukket kjendisbegrepet», konstaterer Robinson.

«Mannen har faktisk ikke engang sin egen Wikipedia-artikkel. Da er man jo knapt menneske, for ikke å snakke om kjendis!»

Det siste bladet på denne rundens firkløveret av sjarm og folkelig glimt i øyet er tidligere landslagsspiller i kvinnefotball, Lise Klaveness. Mot slutten av idrettskarrieren har hun forsøkt seg som ikke mindre enn bloggspaltist, og hun har i årevis vært et yndet intervjuobjekt.

«Skjønt», Farmen er den som stiller spørsmålet, «akkurat hvorfor har jeg aldri helt skjønt. Det eneste som skiller henne fra resten av de profilerte kvinnelandslagsspillerne er en viss frisyremessig likhet med Herborg Kråkevik».

«Jeg har aldri kjøpt mozarella», stråler Lise ved meieriproduktene.

Ingen av de to tv-titterne unngår å legge merke til hvor stor prosentandel av tv-tida som går med på å la Lise fortelle om sitt noe eksentriske forhold til næring og mat.

«For så vidt cutting edge», anerkjenner Robinson.

«Artig at det er TVNorge som imponerer med den slags modige satsinger».

Dessuten, legger Farmen til:

«Fascinerende at en ukjent journalist som hater å lage mat skal være hovedpersonen i et tre kvarter langt programkonsept som handler om kjendiser som skal lage mat. Det er i alle fall en kreativ tvist, det kan ingen benekte. Selv er jeg usikker på om det er latskap fra de castingansvarlige eller en genistrek fra en særdeles kreativ sjel i en bortgjemt medieavdeling i kjelleren i til TVNorge?».

Robinson morer seg over de sporadiske ekstradeltakerne:

«Se på han snekkeren i bakgrunnen som prøver å snike seg med i bildet!».

«Er du sikker på at det ikke er en av deltakerne på programmet det også, da?», humrer Farmen.

Programmet er kanskje av varierende kvalitet, men stemningen hos de to anmelderne er god. På et eller annet merkelig vis er det som om glimtet inn i akkurat denne kjendisens liv er underholdende på en morbid måte.

«For øvrig er det fascinerende å se hvordan programmets matekspert Ole Martin Alfsen, hvis vanlige rolle i sirkuset går ut på å kommentere deltakernes valg av råvarer, tilbereding og kulinarisk estetikk, må nedverdige seg til å strekke ut lengden på en simpel oppskrift rett og slett for at programmet skal klare å fylle en hel kommersiell time».

Robinson er fortsatt på mange måter en naiv solstråle, og det hender at han må riste på hodet over noen av metodene TVNorge tillater seg å bruke for å fylle sendeflaten sin.

«Hvis Anders Hatlo fikk en krone for hver gang han sa 'ja' på en syrlig måte, hadde han sagt opp denne jobben og flyttet til Toscana».

Like etter følger nok en sekvens der frøken Askvik skryter av sitt kulinariske naturtalent:

«Jeg har ikke peiling på hva som passer sammen», sier hun forvirret.

Farmen synes det er lett å trekke paralleller til de som lager programmet.

Absurdismen varierer fra herlig til smertefull, og å skille ironi fra bløtkakebunn er nærmest umulig.

«Jeg har offisielt mistet lysten på å invitere venner på middag», proklamerer Robinson.

«Du kjenner jo ingen F-kjendiser uansett?»

Farmen er i det syrlige hjørnet etter den foregående tv-opplevelsen. Men Robinson er optimistisk.

«Takket være denne spalten blir nok selv jeg invitert i neste sesong!»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!