- De sa da virkelig Norway i filmen?

- Joaquin Phoenix vet at vi finnes, dere, skriver Premiere-spaltist Hasse Hope.

Det er en kald vårkveld i mars. Perfekt for kino. Jeg sitter i sal 3 på Ringen Kino sammen med en kompis, og vier all min oppmerksomhet til «The Master».

 Knitringen fra smågodtposene har begynt å stilne, det eneste som er i nærheten av å distrahere meg er en dust på andre rad som har valgt å ta med seg nachos på kino. Men det blåser jeg i.

Akkurat nå er jeg så engasjert i filmens univers at setet mitt kunne stått i flammer uten at jeg enset det. Komplett konsentrasjon. Med ett kommer det fra hovedpersonen på lerretet, i en uviktig bisetning: «...and she's going to Norway.» Plutselig er det som om et lavmælt fyrverkeri sprer seg i hele salen.

 Stillheten som hersket blir brutt av 57 hviskende, hinsides oppspilte stemmer som alle vil få bekreftet at ja, de sa da virkelig «Norway» i filmen? Gjorde de ikke? I en AMERIKANSK film? Herregud, tenk at de vet at vi finnes!

 Jeg titter bort på kompisen min. Rødmer han? Rødmer han fordi Joaquin Phoenix, en skuespiller som bor i LOS ANGELES og som har blitt nominert til OSCAR kunne finne på å nevne vårt bitte lille land i en bisetning? Jeg rister beskjedent på hodet for å ta avstand fra oppstyret.

Jeg skal innrømme jeg var som dem en gang i tida, da jeg som 12-åring hørte Oslo bli nevnt i «Die Hard 3», da Silvio i «The Sopranos» i sesong tre, episode ti, drømmer om Jarlsberg, og seinest da en hel episode av «The Simpsons» ble viet vårt folkeslag. Men herregud, liksom.

Jeg hever meg da tross alt over dette kollektive mindreverdighetskomplekset som gjennomsyrer rommet akkurat nå. Etter hvert begynner salen så smått å roe seg.

Folk entrer filmens univers igjen, legger oppspiltheten bak seg og prøver å ikke tenke over at «herregud, han sa NORWAY»! Nå må de skjerpe seg, vi har faktisk en film å se. Ahh. Ok. Sånn. Ferdig.

Førti minutter seinere er vi på vei ut av kinosalen. De fattede samtalene rundt meg der vi går opp trappa med tomflaska i hånda tilsier at mange har latt seg bevege av filmen. Det samme har jeg. Skjønte ikke helt slutten, da. Men skikkelig fin film.

Vi åpner døra og er med ett ute i frisk luft. Min kompis og jeg blir stående noen sekunder i total stillhet. Jeg dobbeltsjekker at vi er alene. Så detter det ut av meg, som fra en patriotisk, liten oppspilt fjortis: «Husker du da han nevnte Norge, eller?!»

Hasse Hope skriver fast i Dagbladet Premiere hver fjerde torsdag.

NY SPALTIST: Programleder, skribent og humorist er ny spaltist i dagbladet Premiere på torsdager - sammen med Henriette Steenstrup, Ulrik Imtiaz Rolfswen og Synnøve Macody Lund.
NY SPALTIST: Programleder, skribent og humorist er ny spaltist i dagbladet Premiere på torsdager - sammen med Henriette Steenstrup, Ulrik Imtiaz Rolfswen og Synnøve Macody Lund. Vis mer