- De sa det ville bli farlig for meg

Rolf Groven med satirisk pavebilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Den norske kunstneren forventer reaksjoner når polakkene neste fredag får se maleriet under filmfestivalen i byen Kraków.

— Da jeg fortalte festivalen at jeg hadde tenk å lage et pavemaleri, sa de at det ville bli veldig farlig for meg, sier Rolf Groven.

— Hvorfor?


— Paven er ganske hellig i Polen, men Benedikt XVI står heldigvis ikke så sterkt som hans forgjenger, sier Groven.

Aktuell satire Filmfestivalen Off Plus Camera er for uavhengige filmer, og har i år et nordisk fokus. Groven er invitert som norsk festivalutstiller. Han har ennå ikke røpet detaljene i maleriet til festivalen, men viser det nå for første gang til Dagbladets lesere.

Pave Benedikt XVI er den mektige lederen av ei kriserammet kirke.

I Rolf Grovens bilde raljeres det med hans motstand mot prevensjon, i form av kondomer på hans forgylte hatt. Gustav Vigelands Sinnataggen har fått plass på Pavens stav — som korsfestet.

RELIGIØS SATIRE: Her er Rolf Groven siste pek: Pave Benedikt XVI. Legg merke til kardinalen bak til venstre som forgriper seg på en av englene på pavens stol.
RELIGIØS SATIRE: Her er Rolf Groven siste pek: Pave Benedikt XVI. Legg merke til kardinalen bak til venstre som forgriper seg på en av englene på pavens stol. Vis mer

Også den siste tidens overgrepsskandaler er skildret i form av en kardinal som er forgriper seg på en av englene på pavens stol. Opprinnelig forestilte bildet et møte mellom en påfugl- pyntet pave og en fattigslig Jesus, men Groven kunne ikke se bort fra overgrepshistoriene.

Han malte over Guds sønn og ga bildet et brennende aktuelt motiv.

Frykter bråk — Men Jesus finnes ennå der, under mange lag med maling, sier kunstneren.

Religionsforsker Nora Stene Preston tror Groven-bildet vil skape sterke reaksjoner i Polen.

— Jeg kan ikke si annet enn at svært mange vil bli såret, men jeg tror ikke det vil være noen trussel mot Rolf Grovens liv og helse å stille bildet ut i Polen, sier Preston til Dagbladet.

Engle-Siv Rolf Groven er godt kjent for sine satiriske bilder. Til Polen tar han også med seg maleriet av Frp-leder engelen Siv Jensen, med maskingeværet i hånda, omgitt av kjente partikolleger som englebasser, og med vaiende israelske og amerikanske flagg.

Maleriet er en kommentar til knivingen mellom Frp og KrF om å være mest Israel-vennlig.

Da Dagbladet trykket en uferdig versjon av bildet under valgkampen i fjor, fikk vi mange reaksjoner fra engasjerte, og til dels sinte lesere. Det liker Groven.

— Selvfølgelig. Det er derfor jeg holder på med dette, sier kunstneren.

FRPKRITIKK: Slik er Rolf Grovens satiriske bilde av Frp-leder Siv Jensen med følge.
FRPKRITIKK: Slik er Rolf Grovens satiriske bilde av Frp-leder Siv Jensen med følge. Vis mer

Rolf Groven (67)

• Norsk maler

• Innkjøpt av Nasjonalmuseet

• Groven bruker kunsten som et politisk virkemiddel, og hans malerier er ofte kritiske og satiriske kommentarer

• Blant hans mest kjente bilder er «Atomgutten» (1977) og «Oljeferden i Hardanger» (1975)

Kilde: Snl.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer